11-12-2017

Suikerhoudende frisdranken verhinderen een goede nachtrust

Suiker- en cafeïne houdende frisdranken en energiedranken houden je wakker. Het dagelijks drinken van te veel blikjes van deze dranken kunnen het aantal uren slaap terugdringen tot vijf uur of zelfs minder.

Suiker- en cafeïne houdende dranken

Degene die dagelijks de meeste suiker- en cafeïne houdende dranken dronken hebben de grootste kans om minder te slapen per nacht, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), die de drink- en slaapgewoonten van bijna 19.000 volwassenen hebben onderzocht.

Vicieuze cirkel

De personen die vijf uur, of minder, per nacht sliepen, dronken gemiddeld 21 procent meer fris- en energiedranken. Onderzoekers vermoeden dat de drankjes de reden zijn van de verminderde slaapbehoefte. Echter kan het zomaar het geval zijn dat de personen die te weinig slaap hebben in een vicieuze cirkel zitten, waarbij ze meer suiker- en cafeïne houdende dranken innemen om overdag wakker te kunnen blijven.

Beter om te stoppen

In beide gevallen, zeggen de onderzoekers dat, het verminderen, of beter nog, het niet meer drinken van deze dranken de cyclus kunnen verbreken. Tevens zal dit ervoor zorgen dat het risico op diabetes mellitus type 2, obesitas en hartproblemen wordt verkleind.

Drink liever sap en thee

De personen die meededen aan het onderzoek en sap en thee dronken, in plaats van de suiker- en cafeïne houdende dranken, sliepen de normale zeven tot acht uur per nacht. Tevens laat het onderzoek zien dat de verminderde uren slaap kunnen zorgen voor een toename van trek. Er ontstaat met name een grote behoefte aan suiker- en vetrijke voedingsmiddelen.

Bron: Sleep Health

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.