25-08-2020

Suiker overdag, slecht slapen ‘s nachts

Slaap je slecht? Dat kan aan je voedingspatroon liggen en vooral aan de geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers die je eet.
Mensen die ‘het witte goedje’ eten – bewerkte snacks, witbrood en frisdrank bijvoorbeeld – zullen ’s nachts meer moeite hebben met slapen vanwege de lichaamsprocessen die op gang gebracht worden door hun voeding.

Dit komt vooral door het vrijkomen van insuline dat de suikers uit geraffineerde koolhydraten afbreekt. Dit zorgt voor een plotselinge daling van de bloedsuiker (glucose), wat leidt tot een toename van de hormonen adrenaline en cortisol. Dat kan vervolgens zorgen voor slapeloze nachten, zo ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse Columbia University Irving Medical Center.
Mensen die meer groenten en fruit eten, hebben minder kans op een slechte nacht. Hoewel ook deze voedingsmiddelen suikers bevatten, zorgen de vezels erin voor een afname van bloedsuikerpieken. Aangezien een derde van de volwassenen regelmatig last heeft van slapeloosheid dienen er volgens de onderzoekers nieuwe manieren worden onderzocht om de slaap te verbeteren, vooral omdat slaappillen bijwerkingen hebben.

BRON:
Am J Clin Nutr, 2019; 111: 429–39

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws