Wil jij in 2021 iets veranderen? De truc is volgens nieuw onderzoek hoe je je goede voornemens formuleert.
In plaats van jezelf te vertellen dat je stopt met iets te doen, zeg tegen jezelf dat je iets gaat doen. Bijvoorbeeld: stoppen met snoepen om gewicht te verliezen, lukt waarschijnlijk beter als je tegen jezelf zegt ‘Ik eet meerdere stuks fruit per dag’.
Uit een Zweedse studie met 1.066 deelnemers die gedurende 12 maanden werden gevolgd, bleek dat 58,9 procent van degenen met ‘aanpak-georiënteerde’ voornemens zichzelf succesvol beschouwde een jaar nadat ze hun doel hadden geformuleerd. Van degenen die probeerden met iets te stoppen, was dit 47,1 procent.
De vrijwilligers werden in het begin van de studie verdeeld in drie groepen: deelnemers zonder ondersteuning, deelnemers die enige steun kregen en deelnemers die extra ondersteuning ontvingen. De lichte steun was bijvoorbeeld een vriend of familielid om hulp vragen. Het krijgen van advies en nuttige materialen van de onderzoekers vormde de extra ondersteuning.
Hoewel het verschil tussen de groepen 2 en 3 niet hoog was, was de groep die lichte steun ontving het succesvolst in zijn voornemens. De onderzoekers vermoeden dat ondersteuning misschien een verzadigingspunt kent of dat de deelnemers van de derde groep hun niveau van succes net iets anders beoordeelden.
De belangrijkste voornemens van de deelnemers hadden te maken met lichamelijke gezondheid (33 procent), gewichtsverlies (20 procent), eetgewoonten (13 procent), persoonlijke groei (9 procent) en geestelijke gezondheid en slaap (5 procent). Wellicht komen deze doelen overeen met jouw goede voornemens, maar misschien heb je voor jezelf hele andere doelen gesteld voor 2021. Los daarvan, wanneer je je voornemens dus formuleert als iets dat je gaat doen en niet iets dat je wilt vermijden, dan is je kans om je doel te bereiken groter. Het helpt daarnaast volgens de onderzoekers ook om een geleidelijke aanpak te gebruiken en jezelf tussentijds te belonen.
BRON: Plos One