19-03-2019

Straling mobiele telefoons mogelijke verklaring voor mysterieuze diplomatenziekte

De veiligheid van magnetrons en mobiele telefoons wordt in twijfel getrokken door een wetenschapper die de zogenaamde ‘sonische aanvallen’ heeft onderzocht, die de mysterieuze ziekte veroorzaken van Amerikaanse en Canadese diplomaten die gestationeerd waren in Cuba en China.

De aanvallen gingen gepaard met symptomen die opmerkelijk veel lijken op de effecten van gepulseerde elektromagnetische straling (radio- en microgolven), die wordt afgegeven door mobiele telefoons, wifi-netwerken en magnetrons, zegt een vooraanstaand deskundige.

Studies waarin de apparaten veilig zijn bevonden, zijn meestal betaald door fabrikanten van de apparaten, zegt Beatrice Golomb, hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Californië in San Diego.

Uit haar onafhankelijk onderzoek bleek dat blootstelling aan radio- en microgolven kan leiden tot schade aan de hersenen (hersentrauma), vooral bij mensen die gevoelig zijn voor deze straling. De symptomen waar de diplomaten en hun families last van hadden, lijken op de symptomen die onderzoekers in Japan zagen bij elektromagnetische straling, zoals hoofdpijn, cognitieve problemen, slecht slapen, angst en tinnitus (oorsuizen).

Golomb wees eerdere theorieën over de sonische aanvallen van de diplomaten af toen ze las dat de diplomaten klaagden over vreemde geluiden, zoals piepen, rinkelen en zoemen, wat symptomen zijn van het Frey-effect, oftewel het ‘magnetronhoren’.

De eerste aanvallen werden gemeld in 2016 en de meest recente traden op in mei 2018 in Ghuangzhou in China. Medewerkers en hun gezinnen werden terug naar de VS geëvacueerd voor behandeling, maar er volgde geen officiële verklaring over wat er aan de hand was.

Een andere deskundige, David Carpenter van de Universiteit at Albany in New York, denkt dat Golomb gelijk heeft. Hij zegt dat soortgelijke symptomen werden gemeld door diplomaten op de Amerikaanse ambassade in Moskou tijdens het Koude Oorlog-tijdperk, toen ze regelmatig werden aangevallen met radiofrequente en microgolfstraling.

Golomb hoopt dat haar inzichten zullen helpen bij de behandeling van diplomaten en andere mensen met vergelijkbare symptomen. Dit soort elektromagnetische straling veroorzaakt oxidatieve stress en problemen in de mitochondriën, die optreden wanneer er een disbalans is tussen enerzijds de productie van vrije radicalen (of reactieve zuurstofsoorten) en anderzijds antioxidanten die de afweer stimuleren. Die disbalans is al vaker in verband gebracht met allerlei aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, autisme, depressies en kanker.

Bron: Neural Computation, 2018 Sep 15: 1-104
 

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws