30-10-2017

Stop met aspirine tegen hart- en vaatziekten

Aspirine is de meest gebruikte voor-het-geval-dat-pil. Aspirine wordt ook gebruikt om hart- en-vaatziekten te voorkomen, maar dat zal niet helpen, behalve als u al een hartinfarct hebt gehad. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Geen baat

Zelfs mensen met atherosclerose – bij wie de bloedvaten al vernauwd of verkalkt zijn – hebben geen baat bij het slikken van aspirine, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Florida.

Het innemen van aspirine is alleen de moeite waard als u al een hartinfarct of beroerte hebt gehad, maar zelfs dan is het voordeel ‘marginaal’, aldus de onderzoekers.

Vraagtekens

De ontdekking plaatst vraagtekens bij het advies om elke dag een aspirientje te nemen om een hartkwaal of beroerte te voorkomen
Door dat advies is aspirine de meest populaire pil ter wereld geworden, en het middel wordt inmiddels veel vaker gebruikt om hart- en vaatziekten te voorkomen dan waar het eigenlijk voor bedoeld was: als pijnstiller.

Maar toen de onderzoekers de gezondheid van meer dan 33.000 patiënten met atherosclerose in kaart brachten, ontdekten ze dat aspirine geen verschil maakt: de patiënten kregen even vaak een hartinfarct of beroerte, met of zonder aspirine.

Zelfs de ongeveer 21.000 van hen die al een hartinfarct hadden gehad, hadden maar weinig voordeel van het medicijn: de kans op een hartaandoening, hartinfarct of beroerte was 10,7 procent voor aspirineslikkers en 10,5 procent voor degenen die geen aspirine gebruikten.

Wel aspirine

De enige mensen die beter kunnen doorgaan met aspirine zijn patiënten die in het verleden al een coronaire bypass of stent (kunststof buisje dat een bloedvat open houdt) hebben gekregen. Daarnaast is het een effectieve behandeling voor iemand die een hartinfarct of beroerte doormaakt.

Maar omdat aspirine de kans op een maagbloeding en zelfs die op een hersenbloeding verhoogt, concluderen de onderzoekers dat mensen aspirine niet routinematig moeten slikken.

Bron: Clinical cardiology

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws