25-08-2021

Stofwisseling vertraagt later dan gedacht

De tijd om je vertraagde stofwisseling als excuus te gebruiken voor die extra kilo’s na je veertigste is voorbij. Een nieuwe studie toont aan dat je je leeftijd niet de schuld kan geven van een broek die opeens te strak zit. Het blijkt namelijk dat je stofwisseling pas verandert na je zestigste.

Een team van internationale wetenschappers onderzocht het totale energieverbruik van 6.421 personen uit 29 landen in de leeftijd van 8 dagen tot 95 jaar. Het viel de onderzoekers op dat de stofwisseling tussen de 20 en 60 jaar bij zowel bij mannen als vrouwen constant bleef. Hier kwam pas verandering in bij de 60-plussers.

Voor de studie gebruikten ze gegevens uit eerdere onderzoeken die zijn gedaan naar het energieverbruik. Al die onderzoeken werden gedaan volgens de methode van dubbel gelabeld water. Dit komt neer op het drinken van water waarvan het gewicht van de waterstof- en zuurstofatomen is verzwaard. Via urinemonsters en berekeningen berekenen onderzoekers vervolgens uit hoeveel energie er is verbruikt.

Het onderzoeksteam geeft aan dat er een paar dingen opvielen. Als eerste de timing van de verandering in stofwisseling: deze lijkt niet samen te gaan met de typische keerpunten die samenhangen met ouder worden zoals de pubertijd of de overgang. Een andere verrassing was hoe weinig het energieverbruik verandert van de vroege volwassenheid tot de middelbare leeftijd.

De wetenschappers zijn van mening dat de resultaten zullen leiden tot verder onderzoek naar progressie van ziektes, medicijnactiviteit en genezing, die allemaal verbonden zijn met onze stofwisseling.

Bron: http://Sciencemag. 2021; 373: 6556

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...