Het gebruik van zoutvervangers om je eten net wat smakelijker te maken, vermindert het risico op overlijden aan een hoge bloeddruk of hart- of vaatziekten. Een grootschalig onderzoek in China laat cijfers zien die in het voordeel spreken van het zogenaamde ‘nepzout’.
Klinisch epidemioloog Bruce Neal noemt het, het meest waardevolle onderzoek waarbij hij betrokken is geweest; het onderzoek naar zoutvervangers. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat het gebruik van dit alternatief levens kan redden.
Uit cijfers van het voedingscentrum blijkt dat 80 procent van de Nederlanders te veel zout gebruikt. Voor volwassenen geldt, volgens het Voedingscentrum, een maximale hoeveelheid van 6 gram zout en 2,4 gram natrium per dag. Natrium zorgt voor de vochtbalans, bloeddruk en goede werking van spier- en zenuwcellen van het lichaam en zit vooral in zout. Een teveel aan natrium zorgt voor problemen met de bloeddruk, die uiteindelijk kunnen leiden tot hart- of vaatziekten en de dood.
Om meer duidelijkheid te krijgen over de werking van de zoutvervangers zette een onderzoeksteam een groot onderzoek op in 600 dorpen op het platteland van China. Meer dan 20.000 mensen namen deel aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd was 65 jaar en allen hadden een voorgeschiedenis met beroerte of hoge bloeddruk.
Er volgde 5 jaar waarin de helft van de deelnemers gratis een voorraad zoutvervangers kreeg, de andere groep bleef in die 5 jaar hun gebruikelijke zout gebruiken en fungeerde als controlegroep. De zoutvervangers bestonden uit een samenstelling van 75 procent natrium en 25 procent kalium, het zout uit de controlegroep bestond volledig uit natrium. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de groep met zoutvervangers aanzienlijk minder kans liep op beroertes in vergelijking tot de mensen die zout gebruikten. Maar ook was er een lagere kans op ernstige hart- en vaatziekten en overlijden.
Volgens de onderzoekers bevestigen deze resultaten eerdere rekenmodellen uit China, die claimden dat zoutvervangers naar schatting 460.000 mensen per jaar kunnen redden in China. De onderzoekers suggereren dat dezelfde eenvoudige vervanging jaarlijks miljoenen levens kan redden wereldwijd. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat voedsel niet in alle landen op dezelfde wijze wordt gemaakt.
Bron: NEJM, 2021; 2105675