16-07-2020

Spirulina én bewegen voor een gezond hart

Spirulina is in staat om de hartgezondheid en stofwisseling te verbeteren. Door de alg te combineren met voldoende lichaamsbeweging kunnen de gezonde effecten van sporten versterkt worden. Met name bij mensen met overgewicht.

Spirulina is een cyanobacteria of blauwgroene alg. Het is rijk aan vitaminen, essentiële aminozuren, omega 3-vetzuren, mineralen en niet te vergeten bladgroen (chlorofyl). Spirulina lijkt ontgiftende en anti-oxidante eigenschappen te hebben, onder andere door dit bladgroen, en het heeft een gunstig effect op de cholesterolwaarden. Gebruik van de alg door mensen met overgewicht zou zinvol kunnen zijn. Deze groep heeft namelijk een hogere belasting met vrije radicalen door laaggradige ontsteking en een verhoogd risico op het ontwikkelen van een te hoog cholesterol.

Wetenschappers hebben gekeken naar de effecten van spirulina gecombineerd met lichaamsbeweging bij mensen met overgewicht. Aan de studie deden 52 mannen tussen de 18 en 35 jaar mee. Allen leidden een zittend bestaan met weinig lichaamsbeweging en hadden matig tot ernstig overgewicht. De mannen werden ingedeeld in verschillende groepen. Eerst kregen ze gedurende zes weken dagelijks 4,5 gram spirulina of een placebo gecombineerd met lichaamsbeweging. Na een rustperiode van twee weken gebruikten ze spirulina of placebo zonder aan lichaamsbeweging te doen.

De mensen die zowel spirulina gebruikten als aan lichaamsbeweging hadden gedaan, hadden na zes weken betere cholesterolwaarden. Ook het lichaamsgewicht en vetpercentage waren significant afgenomen. De hartgezondheid was juist verbeterd. Verbeteringen in het lichaamsgewicht en de hartgezondheid werden ook gezien bij mensen die placebo gebruikt hadden en sportten. De effecten waren echter sterker in de groep die spirulina gebruikt had. De deelnemers hadden tijdens de gehele studie geen last van bijwerkingen. De wetenschappers concluderen dat gebruik van spirulina in combinatie met lichaamsbeweging betere gezondheidseffecten heeft bij mensen met overgewicht, dan alleen sporten.

Bron: Antioxidants (Basel). 2019 Oct 23;8(11):507

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws