13-05-2019

Spelenderwijs gezonder eten

We willen allemaal dat onze (klein)kinderen goed, gezond en gevarieerd eten. Bij sommige exemplaren is dat nog een hele klus. Instinctief maken we er een spelletje van om zo de nodige groente en granen bij kleintjes naar binnen te krijgen. Maar hoe krijgen we volwassenen zo ver dat ze vrijwillig gezondere voedingskeuzes maken? Uit onderzoek blijkt dat ook zij baat hebben bij spel.

Groot en sterk

Als we klein zijn worden we overgehaald om gezond te eten omdat we er volgens de volwassenen groot en sterk van worden. Deze positieve woorden zorgen ervoor dat kinderen de voordelen van gezond eten begrijpen en ook daadwerkelijk hun groente opeten.1 Dit trucje wordt child-centered nutrition phrases (CCNP) genoemd.

Gewenning

Volwassenen die het moeilijk vinden gezonde voedingskeuzes te maken, kunnen we niet op dezelfde manier benaderen. Zij weten al welke voeding gezond of ongezond is. De crux zit hem in gewenning. Amerikaans wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een computerspelletje dit probleem kan aanpakken.1 In het spel Diet DASH viel punten te verdienen wanneer een winkelwagentje zo snel mogelijk met gezonde producten werd gevuld.

Dit spel werd tijdens het onderzoek gespeeld door 109 deelnemers met overgewicht en een sterke voorkeur hadden om te snoepen. Het computerspel zorgde ervoor dat de deelnemers wenden aan het kiezen voor gezonde voedingsmiddelen. Met succes, de proefpersonen kochten in de echte supermarkt voor minder snoep en werden gemiddeld 3,1 procent lichter.

Literatuur:

1. J Nutr Educ Behav. 2019 May;51(5):519-527.
2. J Behav Med. 2019 Mar 19.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws