12-12-2018

Soja in de strijd tegen opvliegers

Dr. Shaw A. Tassone, een Amerikaanse holistische gynaecoloog, meent dat vrouwen veel van hun klachten in de menopauze simpelweg kunnen verhelpen door hun eetpatroon aan te passen. Wij beschrijven voor u vier symptomen en wat u er zelf aan kunt doen.

Herstelde hormoonbalans

Een dieet dat rijk is aan isoflavonen, bijvoorbeeld sojaproducten, vermindert opvliegers. Deze isoflavonen maken fyto-oestrogenen aan en herstellen zo de hormoonbalans. Tegelijkertijd wordt ook gewaarschuwd dat te veel soja kankerverwekkend zou zijn voor vrouwen in de menopauze. Kies daarom voor gefermenteerde soja (miso, biologische tempeh, biologische sojasaus, tamari en nattosupplementen) en een gevarieerd dieet. Verminder tegelijkertijd de inname van voedingsmiddelen die opvliegers opwekken, zoals dranken met cafeïne. Teunisbloemolie en vitamines C en E kunnen u ook helpen om opvliegers te verminderen.

Slapeloosheid

Welbekend is dat cafeïne zorgt voor slapeloosheid. ’s Avonds koffiedrinken als u niet kunt slapen, is daarom niet verstandig. Ook vermindering van alcoholische drankjes zal de bedrust bevorderen. Gebrek aan vitamine B12 is een andere oorzaak voor slapeloosheid. Dat is aan te vullen door het eten van vis, gevogelte, vlees, eieren en zuivelproducten. Door uw leefstijl op deze wijze aan te passen, wordt ook de aanmaak van melatonine, het ‘slaaphormoon’, bevorderd. Neem tot slot voor het slapengaan een magnesiumtabletje van 400 mg samen met een kopje kamillethee of valeriaanthee en u slaapt als een roosje.

Gewichtstoename

Gewichtstoename is een natuurlijke reactie van het lichaam op alle hormonale veranderingen. Wanneer u al overgewicht had, dan is het wellicht verstandig om af te vallen. Zo niet, dan kunt u uw lichaam gerust de ruimte geven om zich aan te passen. Eet vooral gezonde vetten, beperk alcoholische dranken en beweeg wat meer.

Stemmingswisselingen

Hormonen krijgen vaak de schuld van stemmingswisselingen bij vrouwen. Maar vergeet ook de effecten van voeding niet. Juist de pogingen om gewicht weer te verliezen, kan de stemming beïnvloeden. Lightproducten resulteren namelijk vaak in een tekort aan omega 3, wat kan leiden tot depressieve klachten. Eet daarom veel vis, noten, sojabonen en groene bladgroenten. Ook vitamine B6 doet de stemming goed. Dit zit onder meer in runder- en varkensvlees, vis, granen, avocado’s en bananen. Probeer tot slot de maaltijden te verdelen over de dag, zodat uw bloedsuikerspiegel steeds in balans blijft.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws