14-05-2019

Sociaal isolement is dodelijker dan kanker en hartziekte samen

Er is iets wat nog dodelijker is dan kanker of hartziekte, en dat is een sociaal isolement. Een eenzaam leven verdubbelt de kans om vroegtijdig te overlijden, schatten onderzoekers.

Het zorgt voor meer sterfgevallen dan kanker en hartziekte bij elkaar. Bovendien lijkt het een onbekende oorzaak van hartaandoeningen en zou het ook een trigger voor kanker kunnen zijn, zeggen onderzoekers van de American Cancer Society.

Het kan hoge bloeddruk en ontsteking veroorzaken, en mensen die alleen wonen, hebben al vaker een ongezonde leefstijl, zoals roken en gebrek aan beweging.

Onder een sociaal isolement verstaan we: weinig of geen contact met goede vrienden of familie, en weinig of geen sociale activiteiten, bijvoorbeeld bij een kerkelijke of andere gemeenschap. Dit heeft op verschillende etnische groepen een andere uitwerking: bij witte mensen is de kans groter dat een isolement kanker veroorzaakt, terwijl zwarte mensen meer kans lopen op hartaandoeningen.

Zwarte mensen die geïsoleerd leven, hebben meer dan twee keer zoveel kans voortijdig te overlijden door om het even welke oorzaak. Bij witte mannen stijgt dit risico met 60 procent en bij witte vrouwen met 84 procent, ontdekten de onderzoekers.

Bron: Am J Epidemiol, 2019; 188: 102-9
 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.