Luteïne is een antioxidant, te vinden in donkergroene bladgroente zoals spinazie en boerenkool. Het is bewezen effectief tegen het risico van de oogziekte maculadegeneratie door ouderdom. Onder vijftigplussers is deze ziekte de meest voorkomende oorzaak van achteruitgang van het zicht. Met name onder rokers kan het probleem zich heel snel ontwikkelen.
De wetenschappelijke wereld was altijd verdeeld over de effectiviteit van antioxidanten, waaronder de vitamines A, C, E, zink en bètacaroteen, voor de preventie of afremming van maculadegeneratie door ouderdom. Bij nieuw onderzoek waaraan een groep van 4519 personen in de leeftijd van 60 tot 90 jaar deelnamen, bleek luteïne de effectiefste antioxidant. Zij kregen het grootste deel van luteïne binnen via hun voeding, niet uit supplementen. De grootste bron van luteïne is rauwe boerenkool. De gedeelde tweede plaats is voor gekookte boerenkool, gekookte spinazie en gekookte groene of andere kool1.
1Arch Ophthalmology, 2007; 125: 1225-1232
Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid
Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...