20-12-2015

Slechte nachtrust? Probeer cognitieve gedragstherapie

Kunt u plotseling niet goed meer slapen? Een paar sessies cognitieve gedragstherapie kunnen misschien helpen. Uit een recent onderzoek bleek deze therapie al na drie maanden te helpen bij 73 procent van de mensen die kort daarvoor last hadden gekregen van slapeloosheid.
Twintig volwassenen met recente problemen met slapen of vroeg wakker worden, volgden individuele sessies cognitieve gedragstherapie van een uur. Na een maand meldde 60 procent van hen verbeteringen in hun slaappatroon en de kwaliteit van slaap, en na drie maanden was dit 73 procent.
Ter vergelijking: van de twintig andere mensen die recentelijk slaapproblemen hadden ontwikkeld maar die geen gedragstherapie kregen, zei slechts 15 procent dat hun slaap was verbeterd.
Het onderzoek werd geleid door Jason Ellis van de Britse Northumbria Universiteit, die ook de cognitieve gedragstherapie gaf.
Ongeveer een derde van de volwassen mensen kampt op enig moment met slapeloosheid. Kenmerkende problemen zijn: moeilijk in slaap vallen, moeite om weer in slaap te komen nadat je wakker bent geworden, of te vroeg wakker worden.
Bron: Sleep, 2015; 38(6): 971-8

 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws