Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de beste manieren om slapeloosheid te behandelen. Toch wordt het maar door weinig artsen aanbevolen. Het blijkt even goed te werken als geneesmiddelen en beter dan hypnose. De ernstigste symptomen van slapeloosheid worden de helft minder en de mensen die er vier tot acht weken mee doorgingen, hebben ervaren dat de symptomen daarna nog eens 25 procent afnemen. Het heilzame effect kan tot twee jaar aanhouden, zo blijkt uit onderzoek.
De belangrijkste tactieken in de CGT houden in dat mensen niet langer in bed doorbrengen dan de tijd die ze er slapen, dat het aantal prikkels wordt afgestemd op de slaap-waakcyclus, en dat ze gewoontes rond het slapengaan ontwikkelen die de slaap bevorderen. Ook leren mensen ontspanningstechnieken en leren ze om te gaan met hun vrees dat slaaptekort desastreuze gevolgen heeft.
Naar schatting slaapt tot 15 procent van de volwassenen weleens een maand lang gedurende de meeste nachten slecht, maar sommigen kampen jarenlang met dit probleem.
Bron: Journal of the American Medical Association, 2008; 300: 2474-2475
Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid
Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...