28-07-2008

Slaapproblemen? IJzertabletten een uitkomst voor aanstaande moeders

De meeste zwangere vrouwen gaan er bij voorbaat van uit dat zij problemen met slapen zullen hebben. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Vermoedelijk wijzen slaapproblemen op een tekort aan mineralen.
Onderzoekers onderzochten de slaappatronen van 45 vrouwen, van wie er 33 in verwachting raakten. Slaperigheid overdag en vermoeidheid waren aanvankelijk een probleem, maar tegen week 12 van de zwangerschap meldden de meeste vrouwen dat ze ’s nachts onrustig sliepen. Naarmate de zwangerschap vorderde, werd hun slaap vaker onderbroken.
De onderzoekers wezen twee oorzaken aan: het rusteloze-benensyndroom (Engels: restless leg syndrome of RLS) en het OSA-syndroom (obstructive sleep apnea), waarbij men in de slaap hinderlijk veel moeite heeft met ademhalen. Deze twee oorzaken komen vaak voor het eerst voor tijdens de zwangerschap. Men heeft berekend dat 25 procent van alle zwangere vrouwen last heeft van RLS.
Dit probleem is gemakkelijk te verhelpen met ijzertabletten. Als u minder dan 50 ng/ml ferritine in het bloed hebt, vul dit dan aan met driemaal daags 325 mg ijzersulfaat en 200 mg vitamine C op een nuchtere maag6.
6 JAMA, 2006; 295: 1357-1361

 

 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws