15-01-2020

Slaapproblemen? Eet regelmatiger

Mensen en andere zoogdieren hebben een dag-nachtritme dat beïnvloed wordt door verschillende factoren, zoals verlichting. Ook de timing van onze eetmomentenkan het circadiaan ritme beïnvloeden. Op verkeerde momenten eten kan daarom slaapproblemen veroorzaken.

Het circadiaan ritme staat onder controle van een aantal ‘klokgenen’. Deze genen worden aan- en uitgeschakeld onder invloed van licht en het eten van voedsel. Het menselijk lichaam is er op geprogrammeerd om te eten als het licht is. Door ’s nachts te eten, bijvoorbeeld bij een jetlag of het werken in ploegendiensten, ontstaat er een acute verstoring van het circadiaan ritme. Regelmatige verstoring van het dag-nachtritme kan het onstaat van metabole ziekten waaronder diabetes type 2 en metabool syndroom, evenals hart- en vaatziekten in de hand werken.

Het is goed onderzocht hoe licht invloed heeft op het dag-nachtritme. Wetenschappers wisten tot voor kort echter nog niet goed hoe voeding zijn invloed uitoefent op het slaap-waakpatroon.

Insuline speelt sleutelrol

De hormonen insuline en insulin-like groth factor 1 (IGF-1) zijn in staat om het circadiaan ritme te beïnvloeden door veranderingen in de genexpressie van de klokgenen. Onder normale omstandigheden zal iemand bij het wakker worden in de waak-fase gaan, welke versterkt wordt door de inname van voeding. Insuline versterkt dus het signaal om wakker te zijn. Mensen die bijvoorbeld in ploegendiensten werken, eten echter ook als het donker is. Dit zorgt voor een conflict in de klokgenen, omdat licht en voeding niet meer gelijk lopen.

Wetenschappers hebben aangetoond dat dit conflict in het lichaam wordt opgelost door de klokgenen minder actief te maken. Dit resulteert echter in een verstoorde slaap. Door waar mogelijk regelmatiger te eten, of niet te eten als het al donker is, kan de slaap verbeteren.

Cell. 2019 May 2;177(4):896-909.e20

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.