29-05-2013

Slaappillen slechts een placebo

Miljoenen mensen nemen pillen tegen slapeloosheid. In feite vallen ze alleen maar in slaap omdat ze denken dat die pil werkt. Met andere woorden: het positieve effect zou wel eens alleen tussen de oren kunnen zitten, maar de bijwerkingen bestaan echt.

Z-pillen – zoals de niet-benzoïden zolpidem en zoplicon, die het vaakst worden voorgeschreven – zijn volgens onderzoekers niet beter dan een placebo of een suikerpilletje.

Maar hoewel de voordelen dus alleen in ons hoofd zitten, heeft zo’n 20 procent van de gebruikers wel last van bijwerkingen en 1 procent van de ouderen kan bij gebruik hiervan vallen met het risico om een botbreuk op te lopen.

Na bestudering van het bewijs uit dertien onderzoeken met in totaal meer dan 4300 mensen concludeerden onderzoekers van de Harvard Medical School dat mensen sneller in slaap vielen nadat ze een Z-pil hadden genomen, maar dat dit ook gold voor wie een placebo kreeg.

Bron: BMJ, 2012; 345: e8343
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws