05-03-2019

Slaap inhalen in het weekend is ongezond

Wie doordeweeks te weinig slaapt en de verloren uurtjes in het weekend wil bijslapen om lichaam en geest fit te houden, komt van een koude kermis thuis. Het is namelijk niet alleen ongezond om een slaaptekort in het weekend weg te werken – het is zelfs onmogelijk. Dit blijkt uit een studie die onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Tijdens het slaaponderzoek werden 36 jongvolwassenen verdeeld over drie groepen. De groepen sliepen negen nachten in een speciaal slaaplab. Een groep mocht negen uur per nacht slapen, de tweede groep vijf uur en de derde groep mocht doordeweeks vijf uur per nacht slapen en ’s weekends zonder limiet uitslapen. Hoofdonderzoeker Kenneth Wright en zijn team kwamen erachter dat slaaptekort een negatief effect had, wat niet werd teruggedraaid door in het weekend uit te slapen. Sterker nog, het kan de negatieve effecten van slaaptekort zelfs vergroten.

Slaap en bloedsuikerspiegel

In beide groepen die te weinig sliepen, werden mensen minder gevoelig voor insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Een blijvende verminderde insulinegevoeligheid kan resulteren in diabetes type 2. Daarnaast begonnen beide groepen ’s avonds meer te eten en kwamen zelfs wat lichaamsgewicht aan.

De groep die ’s weekends uitsliep, had één voordeel: er werd in het weekend minder vaak ‘s avonds laat nog wat gegeten. Maar helaas keerde het snacken doordeweeks weer terug. Met als gevolg dat de groep alsnog minder gevoelig bleef voor insuline. Volgens Wright was de groep die in het weekend uitsliep er zelfs slechter aan toe dan de groep die standaard vijf uur per nacht sliep. Hun lever en spieren vertoonden namelijk ook een verminderde insulinegevoeligheid, iets waar de andere groep geen last van had.

Gezond slaap inhalen

Wright adviseert om consistent, genoeg te slapen. Dit draagt volgens hem bij aan een gezonde leefstijl. Volgens experts is het voor volwassenen gezond om minimaal zeven uur per nacht te slapen. Wright begrijpt dat het soms niet haalbaar is om altijd genoeg te slapen, maar vindt het verstandig als we onze slaapgewoonten onder de loep nemen. Hij raadt af om ’s avonds laat nog tv te kijken of naar een computerscherm of mobiel te staren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat als we dan eenmaal naar bed gaan, moeilijker in slaap kunnen vallen.

Bron: Curr Biol. 2019 Feb 11. pii: S0960-9822(19)30098-3.

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws