Twee apothekers van het bijwerkingencentrum Lareb doen in het Pharmaceutisch Weekblad een oproep om consumenten beter te informeren over de bijwerkingen van sint-janskruid. Mensen gebruiken sint-janskruid als natuurlijk antidepressivum. Het remt de heropname van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine.
Interactie met medicijnen
Sint-janskruid is als gezondheidsproduct in de drogist te koop en daarnaast wordt het ook als UA-geneesmiddel verkocht bij de apotheek. Voor sint-janskruid is dus geen doktersrecept nodig. In de oktobereditie van 2019 rapporteerde Medisch Dossier reeds eerder over de mogelijk gevaarlijke bijwerkingen van sint-janskruid. Zo kan het gebruik hiervan samen met medicijnen tegen angst en depressie tot gevaarlijke situaties leiden, omdat sint-janskruid de werking van sommige medicijnen versterkt.
Dat kan bijvoorbeeld resulteren in het serotonerg syndroom. Dit is een soort vergiftiging door een te hoge concentratie serotonine. Anderzijds vermindert sint-janskruid juist de werking van vele andere medicijnen weer, zoals van antistollingsmedicijnen en de anticonceptiepil.
Meldingen
Lareb ontving vanaf 1999 70 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van medicijnen en supplementen met sint-janskruid. De meeste meldingen gingen over kruidensupplementen. Veel gemelde klachten hadden betrekking op medicijninteractie, duizeligheid en angst.
De samenstelling en dosering van de supplementen is nogal wisselend, aldus de beide auteurs, Sonja van de Koppel en Corine Ekhart in het Pharmaceutisch Weekblad. Het effect is daarom onvoorspelbaar. De klachten beginnen meestal na enkele weken na start van de inname.
Daarom is het verstandig om als je sint-janskruid gebruikt en daarnaast ook medicijnen slikt, dit te laten weten aan je arts en apotheker, zodat zij je goed kunnen informeren over mogelijke wisselwerking met medicijnen en bijwerkingen.
Bron: Pharmaceutisch Weekblad