13-11-2020

Sint-janskruid niet geheel ongevaarlijk

Twee apothekers van het bijwerkingencentrum Lareb doen in het Pharmaceutisch Weekblad een oproep om consumenten beter te informeren over de bijwerkingen van sint-janskruid. Mensen gebruiken sint-janskruid als natuurlijk antidepressivum. Het remt de heropname van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine.

Interactie met medicijnen

Sint-janskruid is als gezondheidsproduct in de drogist te koop en daarnaast wordt het ook als UA-geneesmiddel verkocht bij de apotheek. Voor sint-janskruid is dus geen doktersrecept nodig. In de oktobereditie van 2019 rapporteerde Medisch Dossier reeds eerder over de mogelijk gevaarlijke bijwerkingen van sint-janskruid. Zo kan het gebruik hiervan samen met medicijnen tegen angst en depressie tot gevaarlijke situaties leiden, omdat sint-janskruid de werking van sommige medicijnen versterkt.

Dat kan bijvoorbeeld resulteren in het serotonerg syndroom. Dit is een soort vergiftiging door een te hoge concentratie serotonine. Anderzijds vermindert sint-janskruid juist de werking van vele andere medicijnen weer, zoals van antistollingsmedicijnen en de anticonceptiepil.

Meldingen

Lareb ontving vanaf 1999 70 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van medicijnen en supplementen met sint-janskruid. De meeste meldingen gingen over kruidensupplementen. Veel gemelde klachten hadden betrekking op medicijninteractie, duizeligheid en angst.

De samenstelling en dosering van de supplementen is nogal wisselend, aldus de beide auteurs, Sonja van de Koppel en Corine Ekhart in het Pharmaceutisch Weekblad. Het effect is daarom onvoorspelbaar. De klachten beginnen meestal na enkele weken na start van de inname.

Daarom is het verstandig om als je sint-janskruid gebruikt en daarnaast ook medicijnen slikt, dit te laten weten aan je arts en apotheker, zodat zij je goed kunnen informeren over mogelijke wisselwerking met medicijnen en bijwerkingen.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.