10-01-2019

Sinaasappelen zijn het enige fruit dat goed is voor de ogen

Van wortelen wordt verondersteld dat ze heel goed zijn voor de ogen, maar sinaasappelen doen ook mee. Een sinaasappel per dag eten helpt bij het bestrijden van maculadegeneratie, een van de meest voorkomende oogproblemen die tot blindheid kan leiden naarmate we ouder worden.

Mensen die regelmatig sinaasappelen aten, hadden tot 60 procent minder kans om de ziekte binnen 15 jaar te ontwikkelen, in vergelijking met mensen die ze nooit aten, zo blijkt uit een recent onderzoek. Mensen die een sinaasappel per dag aten hadden met het ouder worden het minst last van maculadegeneratie, maar zelfs af en toe een sinaasappel eten had al een beschermend effect.

Hoewel van vitamine C, E en A al lang beweerd wordt dat ze goed zijn voor onze ogen, hadden flavonoïden die specifiek in sinaasappelen voorkomen het meeste effect, stellen onderzoekers van de Universiteit van Sydney in Australië.

Ze volgden gedurende 15 jaar de eetgewoonten van meer dan 2000 mensen, die bij aanvang van de studie 50 jaar of ouder waren.

Alle deelnemers aten ook andere gezonde voedingsmiddelen en dranken, waaronder ook enkele die ontstekingsremmende flavonoïden bevatten, zoals thee, appels en rode wijn. Maar alleen de mensen die regelmatig sinaasappelen aten, hadden een verminderd risico op maculadegeneratie, zeker in vergelijking met mensen die nooit sinaasappelen aten.

Eén op de zeven mensen ouder dan 50 jaar zal in meer of mindere mate te maken krijgen met maculadegeneratie.

Bron: Am J Clin Nutr, 2018; 108: 381–7
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws