29-11-2021

Screening op eierstokkanker redt geen levens

Routinematige screening op eierstokkanker redt geen levens, concludeert een nieuwe studie.

Hoewel de tests kanker vroeg oppikken, hebben de vrouwen evenveel kans om te overlijden aan eierstokkanker als degenen die niet zijn gescreend.

Het is een verrassende uitkomst, omdat eierstokkanker meestal pas wordt ontdekt als het te laat is, wanneer het moeilijker te behandelen is. En toch wijst een grootschalig onderzoek onder meer dan 200.000 vrouwen uit dat geen van de twee standaard screeningsmethoden, bloedonderzoek of vaginale echoscopieën, levens redde, hoewel de bloedtesten in een vroeg stadium 39 procent meer kankergevallen oppikten.

Als gevolg hiervan kan routinematige massale screening op eierstokkanker in zijn huidige vorm niet worden aanbevolen, zeggen de onderzoekers uit het hele VK die deel uitmaken van de UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS).

‘Om levens te redden, hebben we een betere test nodig die eierstokkanker eerder opspoort’, zegt hoofdauteur Usha Menon van de Universiteit in Londen.

Voor hun beoordeling verdeelden de onderzoekers de 200.000 vrouwen, allemaal tussen de 50 en 74 jaar oud, in een van drie groepen; sommigen kregen een jaarlijkse echografie, sommigen een bloedtest en deze groepen werden vergeleken met ongeveer 100.000 vrouwen die gedurende een periode van 16 jaar niet waren gescreend. Het aantal sterfgevallen door eierstokkanker was vergelijkbaar in alle drie de groepen.

Bron: Lancet, 2021; S0140-6736(21)00731-5

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws