18-10-2017

Schroef voor botbreuken van echt bot

Bij sommige botbreuken zorgen schroeven ervoor dat botten weer in de juiste vorm aan elkaar groeien. De schroeven zijn doorgaans van metaal wat achteraf soms tot complicaties kan leiden. Maar nu hebben Oostenrijkse artsen schroeven van echt bot ontwikkeld.

Gebroken botten groeien vanzelf weer aan elkaar, maar niet altijd in de gewenste vorm. Schroeven van titanium of staal zorgen ervoor dat botten in de juiste stand helen. Bij grotere breuken gebruiken artsen ook wel implantaten van metaal of kunststof ter vervanging van botten. Beter is natuurlijk om breuken met echt botweefsel te vullen.

Bot repareren met bot

Sinds kort is er al een techniek -zie dit bericht door De Kennis van Nu- die het lichaam stimuleert om botweefsel aan te maken. Een 3D-printer print een holle prothese van titanium, die, nadat hij in het lichaam is geplaatst, dichtgroeit met bot. De poreuze structuur zorgt voor een perfecte aanhechting van het nieuwe botweefsel. En nu is het dus ook mogelijk om voor de ondersteunende schroeven echt bot te gebruiken.

Artsen in het Oostenrijkse Graz hebben schroeven ontwikkeld uit menselijk bot die volledig vergroeien met het te repareren bot. Lichaamseigen cellen vullen de schroef zo goed aan met botweefsel, dat deze na een jaar niet eens meer zichtbaar is op röntgenfoto’s. Donorbot is afkomstig van het dijbeen, het grootste bot in het menselijk lichaam.

Verschillende schroeven voor verschillende breuken

Elk deel van het menselijk skelet is uniek en wordt verschillend belast. Daarom zijn ook verschillende typen botschroeven nodig. Schroeven in de bovenkaak moeten bijvoorbeeld klein zijn maar tegelijk weerstand bieden tegen de krachtige kaakspier. Ook de vorm van de schroefdraad heeft invloed op de krachten die de schroef kan opvangen.

Het bot voor de schroeven is afkomstig van overledenen die hun botten ter donatie hebben afgestaan. Een strenge selectie zorgt voor de optimale afstemming van het donorbot met dat van de patiënt. De botschroeven zijn een combinatie van prothese, transplantaat en eigen bot. Er komt dus geen kunstmatig materiaal meer aan te pas.

Bron: NPO Radio/De Kennis van Nu

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws