Bij sommige botbreuken zorgen schroeven ervoor dat botten weer in de juiste vorm aan elkaar groeien. De schroeven zijn doorgaans van metaal wat achteraf soms tot complicaties kan leiden. Maar nu hebben Oostenrijkse artsen schroeven van echt bot ontwikkeld.
Gebroken botten groeien vanzelf weer aan elkaar, maar niet altijd in de gewenste vorm. Schroeven van titanium of staal zorgen ervoor dat botten in de juiste stand helen. Bij grotere breuken gebruiken artsen ook wel implantaten van metaal of kunststof ter vervanging van botten. Beter is natuurlijk om breuken met echt botweefsel te vullen.
Bot repareren met bot
Sinds kort is er al een techniek -zie dit bericht door De Kennis van Nu- die het lichaam stimuleert om botweefsel aan te maken. Een 3D-printer print een holle prothese van titanium, die, nadat hij in het lichaam is geplaatst, dichtgroeit met bot. De poreuze structuur zorgt voor een perfecte aanhechting van het nieuwe botweefsel. En nu is het dus ook mogelijk om voor de ondersteunende schroeven echt bot te gebruiken.
Artsen in het Oostenrijkse Graz hebben schroeven ontwikkeld uit menselijk bot die volledig vergroeien met het te repareren bot. Lichaamseigen cellen vullen de schroef zo goed aan met botweefsel, dat deze na een jaar niet eens meer zichtbaar is op röntgenfoto’s. Donorbot is afkomstig van het dijbeen, het grootste bot in het menselijk lichaam.
Verschillende schroeven voor verschillende breuken
Elk deel van het menselijk skelet is uniek en wordt verschillend belast. Daarom zijn ook verschillende typen botschroeven nodig. Schroeven in de bovenkaak moeten bijvoorbeeld klein zijn maar tegelijk weerstand bieden tegen de krachtige kaakspier. Ook de vorm van de schroefdraad heeft invloed op de krachten die de schroef kan opvangen.
Het bot voor de schroeven is afkomstig van overledenen die hun botten ter donatie hebben afgestaan. Een strenge selectie zorgt voor de optimale afstemming van het donorbot met dat van de patiënt. De botschroeven zijn een combinatie van prothese, transplantaat en eigen bot. Er komt dus geen kunstmatig materiaal meer aan te pas.