25-07-2008

Scherp blijven? Eet meer groente!

De meesten van ons maken zich ongerust dat we psychisch misschien een deel van onze scherpte kwijtraken naarmate we ouder worden. Maar in plaats van onze toevlucht te nemen tot kruiswoordpuzzels en sudoku’s of de encyclopedie te gaan lezen, zouden we ook elke dag heel veel groenten kunnen eten.
Men heeft ontdekt dat ouderen ouder dan 65 jaar die tot wel drie keer per dag groenten eten, de teruggang in hun cognitieve vermogens met zeker 40 procent verminderen in vergelijking met ouderen die bijna geen groenten eten. Dit beschermende effect lijkt daarna echter niet veel toe te nemen, ook niet bij mensen die meer dan vier keer per dag een portie groenten eten.
Deze ontdekking is gedaan door het Chicago Health and Aging Project, waarin de gezondheid van een groep van 3718 mensen gedurende een periode van tien jaar werd gevolgd. De onderzoekers vonden ook dat fruit niet dezelfde gunstige effecten leek te hebben, ook niet als er grote hoeveelheden fruit werden gegeten.6
6 Neurology, 2006; 67: 1370-1376

 

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws