28-07-2008

Rugpijn: acupressuur kan helpen, maar laten we dat toch maar vergeten

Lagerugpijn – iets waar bijna iedereen wel eens last van heeft – kan met succes behandeld worden met acupressuur, de zachte variant van acupunctuur die met de duimen en vingers werkt in plaats van met naalden.
Een nieuwe studie bevestigt dat hiermee opmerkelijke resultaten worden geboekt. De behandeling werd uitgeprobeerd bij 129 patiënten die lagerugpijn hadden. Allemaal meldden ze dat de pijn belangrijk minder werd en allemaal konden ze zich na afloop soepeler en gemakkelijker bewegen.
Het belang van deze nieuwe studie is dat ze in het British Medical Journal is gepubliceerd. Al jarenlang publiceren medische tijdschriften in het verre Oosten onderzoeken waarin de effectiviteit van acupunctuur en acupressuur wordt aangetoond. Die worden echter niet in een wetenschappelijk tijdschrift in het Westen gepubliceerd, en daarom kunnen de artsen ze negeren.
Het BMJ heeft niet alleen het onderzoek geplaatst, maar heeft er ook een redactioneel commentaar aan gewijd. Daar kon de redactie haar voorbehoud maken.
De uitkomsten waren ‘interessant’, maar waren ze ook betrouwbaar? Natuurlijk, zo ging het commentaar verder, moeten de resultaten nog door onafhankelijk onderzoek bevestigd worden. En bovendien, zouden de resultaten hetzelfde zijn geweest als westerse beoefenaars van acupressuur ook aan het onderzoek hadden deelgenomen?
Genoeg twijfels dus, denken we, om ervoor te zorgen dat artsen de acupressuur blijven negeren3.
3 BMJ, 2006; 332: 696-700 en 680-681
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zorg is kunst

Een van mijn favoriete citaten is van Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar wat aan’ zei de wereldberoemde schilder ooit. En misschien geloofden de mensen die oppervlakkig keken naar zijn abstracte, kleurrijke werken dit ook wel. De kenners wisten echter wel beter: Appel had...