25-08-2019

Rood vlees in verband gebracht met risico op borstkanker

Van vleesconsumptie wordt wel vaker gezegd dat deze het risico op borstkanker vergroot, maar een relatie is niet eerder aangetoond.

Een zusterstudie waarin 42.000 vrouwen gedurende gemiddeld 7,6 jaar werden gevolgd, doet nu wel een verband vermoeden. Tijdens de follow-up werd bij 1.536 vrouwen invasieve borstkanker gediagnosticeerd.

Vlees of kip

De onderzoekers ontdekten dat de vrouwen die het meeste rood vlees aten, 23 procent meer kans hadden op borstkanker dan degenen die het minst rood vlees nuttigden. En in vergelijking met de vrouwen die het minst rood vlees aten, hadden vrouwen bij wie met name gevogelte op het menu stond, 15 procent minder kans op borstkanker. De wijze waarop het vlees werd bereid, had geen effect op de bevindingen.

‘Waarschijnlijk kankerverwekkend’

Rood vlees is daarmee volgens de onderzoekers geïdentificeerd als een ‘waarschijnlijk kankerverwekkende’ stof. Dat label had rood vlees overigens al bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De studie voegt in ogen van de wetenschappers verder bewijs toe dat het eten van rood vlees een verband kan hebben met een verhoogd risico op borstkanker, terwijl pluimvee geassocieerd werd met een verminderd risico.

Bron: Int J Cancer. 2019 Aug 6.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws