25-08-2021

Rokende ouders een gevaar voor reuma bij kinderen

Volwassenen die in hun kindertijd opgroeiden met rokende ouders hebben een groter risico op reuma artritis volgens nieuw onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology.

Reuma Artritis (RA) is een ontstekingsziekte die wordt gekenmerkt door artritis in meerdere gewrichten. Hoewel genetische en omgevingsfactoren bijdragen aan het risico op het ontstaan van RA, is roken al vaker geïdentificeerd als een belangrijke risicofactor. Hierbij is actief roken, het zelf roken, de meest bekende. Naar passief roken, het meeroken met andere, is relatief weinig onderzoek gedaan.

Om hierin verandering te brengen, onderzocht een groep wetenschappers van het Brigham and Women’s Hospital gegevens van 90.923 vrouwen uit de Nurses’ Health Study ll; een studie waarbij vrouwen tussen 1989 en 2017 elke twee jaar vragenlijsten invulden. De wetenschappers gebruikten deze gegevens om een eventuele relatie tussen passief roken en RA aan te tonen.

Deelnemers die in hun jeugd passief waren blootgesteld aan roken lieten een verhoogd risico zien van 75 procent. Dit risico nam toe bij vrouwen die zelf actief rookten. In de iets meer dan 27 jaar dat de follow-up duurde, ontwikkelden 532 vrouwen de ziekte.

De afwezigheid van mannen in dit onderzoek wordt nog wel als kanttekening geplaatst. Het onderzoeksteam is van plan om door te gaan met studies waaraan zowel mannen als vrouwen deelnemen om zo nog kritischer te kunnen kijken naar roken in combinatie met andere reumatische aandoeningen.

Bron: http://Pubmed. 2021; 34406709

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws