14-05-2019

Roep om verbod pesticiden die leerproblemen veroorzaken

Gezondheidsexperts pleiten voor een onmiddellijk verbod op bestrijdingsmiddelen met organofosfaat. Die kunnen namelijk leer- en aandachtsproblemen veroorzaken bij kinderen. Ze zeggen dat er inmiddels voldoende bewijs is dat kinderen die in de baarmoeder aan deze insecticiden worden blootgesteld, een lager IQ kunnen hebben en leerproblemen kunnen krijgen als ze naar school gaan.

Organofosfaten zijn ontwikkeld als zenuwgas voor militair gebruik, maar worden nu gebruikt om insecten te bestrijden op boerderijen, golfbanen, openbare ruimten, parken en zelfs scholen. Mensen kunnen kleine hoeveelheden binnenkrijgen via voedsel, drinkwater en de lucht die ze inademen.
Uit tests is gebleken dat in de VS vrijwel iedereen een beetje van de chemische stof in zijn lichaam heeft. Dat is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat organofosfaten de neurologische ontwikkeling van hun ongeboren kind beïnvloeden, zeggen onderzoekers van het, Environmental Health Sciences Center van de Universiteit van Californië in Davis.

De grenswaarden voor een veilig niveau van blootstelling aan organofosfaat zijn al naar beneden bijgesteld, maar nog niet genoeg om de gezondheid van ongeboren kinderen te beschermen, aldus de onderzoekers.

‘Het zou geen verrassing moeten zijn dat studies bevestigen dat deze chemicaliën de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden. Ze zijn immers oorspronkelijk ontworpen om het centrale zenuwstelsel te beschadigen,’ zegt Irva Hertz-Picciotto, een van de onderzoekers.

De onderzoekers denken dat een volledig verbod de enige veilige optie is. Maar in afwachting daarvan adviseren ze om medisch personeel te leren hoe ze organofosfaatvergiftiging kunnen herkennen en behandelen; om arbeidskrachten in de landbouw te instrueren hoe ze de chemicaliën veilig moeten gebruiken; en om zo snel mogelijk minder giftige alternatieven te gaan gebruiken.

Bron: PLoS Med, 2018; 15: e1002671
 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...