Risico hoge bloedsuiker en Covid-19

Het was reeds bekend dat Covid 19-patiënten met diabetes een groter risico hebben op complicaties. Chinees onderzoek laat zien dat ook mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel een grotere kans hebben op een ongunstig verloop van de ziekte. Tijd voor meer focus op leefstijl?

Het onderzoek dat uitgevoerd is in twee ziekenhuizen in Wuhan toont aan dat ook mensen met een verhoogd bloedsuikergehalte, maar nog zonder de diagnose diabetes, een verhoogd risico hadden op complicaties toen zij in het ziekenhuis werden opgenomen met Covid-19. De wetenschappers keken naar een periode van 28 dagen waarin 605 patiënten onderzocht werden. De meeste waren binnen 28 dagen genezen van Covid-19, 114 mensen overleden. Bijna de helft van de deelnemers had pre-diabetes of diabetes. De andere helft had een normale bloedsuikerspiegel. De mensen met (pre-)diabetes hadden een grotere sterftekans. De kans op complicaties was bij de mensen met diabetes vier keer zo groot. Mensen met pre-diabetes hadden een 2,6 keer grotere kans op complicaties dan de groep mensen met een normale bloedsuikerspiegel.1

Dit onderzoek toont niet aan dat een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot een ernstig verloop van Covid-19, maar het laat wel een relatie tussen de twee zien. De wetenschappers verklaren dat een verhoogde bloedsuikerspiegel schade aan de bloedvaten kan veroorzaken en zo de kans op complicaties kan vergroten. Ook wordt het lichaam bij (pre-)diabetes ontstekingsgevoeliger, wat een rol kan spelen bij het verergeren van een SARS-CoV-2-infectie.

Focus op leefstijl?

Het normaliseren van de bloedsuikerspiegel kan op termijn mogelijk het aantal patiënten met een ernstig verloop van de ziekte verminderen. In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes (1 op de 14) en naar schatting zijn er meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met pre-diabetes.2 Voeding en leefstijl zijn essentieel in het verkrijgen van een gezonde bloedsuikerspiegel en een gezond gewicht. Laten we daarop de aandacht nog eens vestigen.

Bronnen:

1. Diabetologia. 2020 Jul 10 : 1–10
2 Diabetes in cijfers, via diabetesfonds.nl

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws