16-01-2024

Richard de Leth; De kracht van preventie

Gezondheid is volgens velen het grootste kapitaal. Toch komen de meeste mensen pas in actie als ze hun gezondheid zijn verloren. Ze doen er dan alles aan om die weer terug te krijgen. Dat is een gemiste kans, omdat we de kracht van preventie niet goed inzetten. Want het leven is niet maakbaar, maar wel stuurbaar.

Alles wat je doet, kan genen aan- of uitzetten

Na de ontdekking van ons volledige genetisch materiaal (DNA) in 1952 dachten we dat we alle antwoorden tegen ziekte in de genetica zouden vinden. In de praktijk blijkt dit zeer beperkt. De focus op genen zorgt namelijk voor een belangrijke blinde vlek: de omgeving, dus alles wat de genen aan- en uitzet. Dit nieuwe vakgebied wordt de epigenetica genoemd, wat letterlijk ‘sturing boven de genen uit’ betekent. Simpel gezegd: alles wat je eet, drinkt, beweegt, denkt en doet kan genen aan- of uitzetten en je sterker of zwakker maken. Dit zijn de vier sleutelpatronen.

  1. Voedingspatroon

Een mens eet en drinkt iedere dag − jaarlijks zo’n tienmaal het eigen lichaamsgewicht. Je kunt jezelf met iedere hap versterken of verzwakken. Eet veel groente en fruit. Kies voor vitale eiwitten zoals eieren, noten, zaden, gevogelte, paddenstoelen of peulvruchten. Vermijd bewerkte koolhydraten, waaronder frisdranken en vruchtensappen. Ook zijn gezonde vetten belangrijk, zoals olijfolie, kokosolie, avocado en vis of zeewieren.

  1. Beweegpatroon

Hoe meer je beweegt, hoe meer energiecentrales er in je spiercellen worden aangemaakt. Stilzitten en bruisen van energie gaan dus slecht samen. Investeer ook in je spierrekening door krachttraining. Neem de trap in plaats van de lift. Kies in de supermarkt voor een winkelmandje. Neem een hond, of laat de hond van de buren uit. Volg je hart en kom van binnenuit in beweging.

  1. Ontspanpatroon

Diepe ontspanning is de basis van gezondheid. Ademhaling, meditatie, visualisatie, natuur en sociale verbinding activeren de parasympaticus, het deel van je zenuwstelsel dat zorgt voor opbouw, herstel en genezing. Zorg dat inspanning en ontspanning in balans zijn.

  1. Denkpatroon

De wereld is niet zoals hij is, maar een spiegel van hoe je zelf bent (geprogrammeerd). Alles wat je niet bevalt, is een kans om je perspectief meer in balans te brengen. Het ultieme doel is het ervaren van dankbaarheid, wat een rode loper naar liefde is. Want liefde is en blijft het grootste medicijn om je leven de goede kant op bij te sturen.

Meer informatie: www.oersterk.nu

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...