Resistent zetmeel en het risico op darmkanker

Elke dag een groene banaan eten kan je risico op kanker verkleinen, zelfs als je een hoog risico loopt door erfelijke of genetische factoren. Een banaan bevat resistent zetmeel, net als haver, granen, pasta en rijst, erwten en sommige groenten. Deze vorm van zetmeel kan het risico op sommige vormen van kanker in slechts twee jaar met 60 procent verminderen.

Het dieet met resistent zetmeel is getest op ongeveer duizend mensen met het Lynch-syndroom, een erfelijke aandoening die de kans op het ontwikkelen van dikkedarm- en endeldarmkanker drastisch verhoogt. Een team onder leiding van onderzoekers van de universiteiten van Leeds en Newcastle ontdekte dat het dieet niet leidde tot een afname van het risico op darmkanker, maar wel tot vermindering van de kans op andere vormen van kanker van het bovenste deel van het maagdarmkanaal, zoals maag-, alvleesklier-, galwegen- en dunnedarmkanker.

De deelnemers kregen gedurende de twee jaar van het onderzoek dagelijks een portie resistent zetmeel die het equivalent was van één banaan per dag, die zij innamen in de vorm van poeder. ‘Resistent zetmeel is een soort koolhydraat dat niet wordt verteerd in je dunne darm; in plaats daarvan fermenteert het in je dikke darm en voedt het nuttige darmbacteriën’, zegt onderzoeker John Mathers. Zijn veronderstelling is dat resistent zetmeel de stofwisseling van galzuren verandert waardoor ze wellicht het DNA niet meer kunnen beschadigen.

Bron: Canc Prev Res (Phila), 2022; doi: 10.1158/1940-6207. CAPR-22-0044

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws