11-11-2021

Remissie diabetes type 2 blijkt mogelijk

Als diabeet tot aan je oude dag aan de medicijnen zitten, hoeft misschien niet meer. Een nieuwe Schotse studie laat zien dat de aandoening bij ongeveer 5 procent van de patiënten met diabetes type 2 in remissie is.

Veel diabetici krijgen hun ziekte onder controle door naast gezonde voeding, meer te bewegen, gewicht te verliezen en glucose verlagende medicijnen te gebruiken. Uit de nieuwe studie (1) blijkt nu dat een groot aantal diabeten met diabetes type 2 deze niet alleen onder controle lijkt te hebben, maar dat deze ook niet meer actief lijkt. De onderzoekers stellen dat we beter moeten begrijpen wat de kenmerken van mensen in remissie zijn om hier in de toekomst naar te kunnen handelen.

Volgens cijfers (2) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leiden ongeveer 422 miljoen mensen aan diabetes. Jaarlijks worden er 1,5 miljoen sterfgevallen toegeschreven aan diabetes. Hiermee is het een van de belangrijkste doodsoorzaken. Veruit de meeste mensen zijn gediagnostiseerd met diabetes type 2. Het Diabetesfonds schat dit aantal voor Nederland op 9 van de 10 van de meer dan 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes.

Om erachter te komen wat de kenmerken zijn, onderzocht het onderzoeksteam met behulp van het Scottish Care Information – Diabetes Collaboration (SCI-DC) register, meer dan 162.000 personen ouder dan 30 jaar op 31 december 2019 en met diabetes type 2. Ze spraken van remissie als het HbA1c-gehalte, bloedsuikerwaarde, een jaar lang minder was dan 40 mmol/mol.

Ongeveer 5 procent, 7.710 deelnemers, behoorde tot de groep van mensen in remissie. Dat komt neer op 1 op de 20 Schotten met diabetes type 2. Uit de resultaten bleek dat deze groep meestal ouder was, geen bloedsuikerspiegel verlagende medicijnen slikte, bij diagnose al beschikte over een lagere bloedsuikerspiegel of sinds de diagnose kilo’s kwijt was geraakt.

De resultaten zijn positief, maar laten niet zien of de remissie van blijvende duur is. Een ander aandachtspunt bij deze studie is het hoge percentage van witte mensen. Mogelijk zijn de resultaten niet hetzelfde bij andere bevolkingsgroepen.

Bronnen:
1 PLos Med, 2021: 11: e10038
2 WHO, Health Topics, Diabetes

 

 

 

 

 

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...

Bewust gebruik kruidensupplementen

Planten worden al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid. Ze bevatten stoffen die een geneeskrachtige werking hebben. Deze stoffen zitten in het blad, de bloem of de wortel van de plant. Van planten of plantendelen worden dan kruidensupplementen...

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...