18-03-2020

Reële benadering COVID-19

Mark Rutte heeft de aanzet met de toespraak op 16 maart al gegeven: het is nodig om het COVID-19 coronavirus reëel te benaderen. In de toespraak benadrukte Rutte dat veel Nederlanders COVID-19 kunnen krijgen, maar dat ook veel mensen er hooguit milde klachten van ondervinden.  

COVID-19 is vooral bedreigend voor groepen met een verhoogd risico. Deze mensen moeten we beschermen. Om dat te doen, moeten we onze weerstand ook zelf goed opbouwen en onderhouden. 

Positief is dat het coronavirus minder besmettelijk is dan eerdere virale uitbraken, zoals SARS (ernstig acuut ademhalingssyndroom). Het COVID-19 is ook bij lange na niet zo dodelijk als SARS of MERS, twee ziekten ook verwant aan het coronavirus. 

Voorkomen van infectie 

Dus, wat kun je doen om je risico op infectie of op de ziekteverschijnselen te verminderen? Het eerste is – inderdaad het klinkt afgezaagd, maar toch is het zo – handen wassen na contact met een andere persoon. Hand-naar-mond-en-neus is de op een na meest voorkomende manier om het virus over te dragen, nadat een geïnfecteerde persoon heeft geniesd. Daartegen kan een gezichtsmasker je beschermen. 

Wat kun je na het handen wassen doen? Hiervoor kunnen we kijken naar een eerder onderzoek wat vleermuizen betrof.  De vleermuis, de drager van het virus dat in mensen is ‘gesprongen’. In feite waren vleermuizen ook de dragers van de SARS-, MERS-, Ebola- en Marburg-virussen. Dus waarom worden zij hiervan niet ziek terwijl ze het wel dragen? 

Versterken immuunsysteem 

Onderzoekers van de University of California in Berkeley hebben ontdekt dat vleermuizen een immuunsysteem hebben dat altijd klaarstaat om de virussen te doden. Hun systemen zorgen vooreen robuuste reactie’ die ook ontstekingsremmend is, zegt onderzoeker Cara Brook. 

Hoe versterken we ons eigen immuunsysteem? Afgezien van voldoende slaap en meer water drinken, kunnen we meer immuun versterkend voedsel eten, zoals citrusvruchten, rode paprika’s, broccoli, knoflook, gember, spinazie en kurkuma. 

Vitamine C 

Een snelle manier om uw immuunsysteem te versterken is het nemen van megadoses vitamine C. Cardioloog dr. Thomas Levy, een vooraanstaand pleitbezorger van vitamine C-therapie, zegt dat de vitamine essentieel is voor een gezond immuunsysteem, met doses ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 90 mg. In China loopt nu ook een onderzoek naar de werking van hoge dosis vitamine-C tegen COVID-19.  

Levy raadt aan om minstens 2.000 mg per dag in te nemen, vaak in kleinere doses. Naarmate het virus zich ophoopt in de neusgangen, kan het gebruik van een vernevelaar met 3 procentwaterstofperoxide snel bestaande ziektekiemen doden. De vitamine intraveneus innemen, is de optimale manier om zulke hoge doses toe te dienen, voegt hij eraan toe. 

Begin februari besteedde Maarten Klatte ook aandacht aan dit onderwerp in de nieuwsrubriek van Medisch Dosier.

BRONNEN:

eLife 2020;9:e4840 

wddty 2020;

https://kanker-actueel.nl/nederlandse-artsen-die-intraveneus-toedienen-van-vitamine-c-ascorbinezuur-iaa-verzorgen.html 

 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws