15-03-2023

Quinoa keert vroege diabetes 2 om

Quinoa: het is trendy en kan nog goed voor je zijn ook want het kan zorgen voor omkering van de ontwikkeling van diabetes type 2, een mogelijke voorbode van hartproblemen. Als je de complexe koolhydraten in het standaard voedingspatroon vervangt door quinoa, kan dat leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel – waarmee deze verandering in het voedingspa-troon van vitaal belang kan zijn voor iedereen die prediabetisch is.

Onderzoekers van onder meer de Open Uni-versiteit van Catalonië in Barcelona maten de effecten van quinoa op een groep van negen oudere volwassenen met prediabetes. De deelnemers volgden allemaal vier weken lang hun standaarddieet met complexe koolhydra-ten, gevonden in granen en groenten, voordat ze deze koolhydraten vervingen door quinoa, een ‘pseudograan’ met complexe koolhydra-ten en een compleet eiwitprofiel. Tegen het einde van het vier weken durende quinoa-dieet waren de deelnemers afgevallen, hadden ze een lagere BMI en een kleinere tailleomvang. Tijdens het quinoa-dieet werd een iets hogere koolhydraatinhoud gemeten dan in de weken met het standaarddieet. De hoeveelheid lipiden en aminozuren was hoger en de scores op de glycemische index (een maat voor de hoeveel-heid bloedglucose) waren lager. Deze gegevens wijzen erop dat hun risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 ook was afgenomen.

Nutrients, 2022; 14(11): 2331

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws