01-07-2021

Pure cacao verbetert het zien bij daglicht

Een duo van onderzoekers van de Universidad Complutense de Madrid (UCM) en het ICTAN (Institute of Food and Nutrition Science and Technology) van de CSIC heeft het effect onderzocht van cacao en rode bessen op retinale functies van gezonde ogen.

Aan het Spaanse onderzoek deden 17 vrouwen en 20 mannen in de leeftijd tussen de 18 en 27 jaar mee. De deelnemers bezochten het lab driemaal waarbij ze een drankje met cacao, een drankje met rode bessen en als controle melk dronken. Voor elk bezoek werd de deelnemers gevraagd om in de 24 uur daarvoor geen polyfenol- of cafeïnerijk voedsel of drank te nuttigen. De niveaus van polyfenolen in hun urine werden na drie uur gemeten.

Cacao en rode bessen zijn goede bronnen van polyfenolen. Cacao is bovendien een goede bron van theobromine, dat in tegenstelling tot cafeïne een minder psychoactief effect heeft, maar wel de bloeddruk kan verlagen.

Rode bessen bevatten anthocyanen. Dit zijn natuurlijke kleurstoffen die behoren tot de groep van fenolen. Ze komen veel voor in groenten, fruit en bloemen. Voor een goede werking van ogen is de toevoer van voedingstoffen en zuurstof erg belangrijk. De bloedtoevoer in het oog is zeer hoog. Van anthocyanen wordt gedacht dat zij de bloedcirculatie verbeteren en daarmee zuurstof en voedingstoffen leveren aan de ogen.

Noch cacao, noch bessen bleken echter een effect te hebben op de aanpassing van de ogen aan het donker of op de gezichtsscherpte gemeten bij weinig licht (mesopisch zicht), maar na de inname van 2,5 gram puur natuurlijk cacaopoeder verbeterde de gezichtsscherpte bij daglicht wel.

De onderzoekers willen de uitkomsten nu verder onderzoeken om definitief te bevestigen dat het effect echt is, zodat de resultaten kunnen worden gebruikt om producten te ontwikkelen die de gezichtsscherpte van specifieke groepen mensen kunnen verbeteren.

Bron: Journal of Functional Foods, Volume 81, June 2021, 104435

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws