Psychiatrische medicijnen mogelijk effect op sterftecijfer hartpatiënten

Volgens onderzoek, gepubliceerd in het European Journal of Cardiovascular Nursing, worden antidepressiva en andere psychiatrische medicijnen in verband gebracht met een bijna verdubbeld risico op vroegtijdig overlijden bij patiënten met hartaandoeningen.

Eerdere studies vonden al een verband tussen symptomen van angst en slechte gezondheidsresultaten, waaronder overlijden bij patiënten met hartaandoeningen. In deze nieuwe studie onderzochten wetenschappers of dit verband kan worden verklaard door het gebruik van psychotrope medicatie; medicatie die vooral centraal staat bij de behandeling van een groot aantal psychische stoornissen.

De groep uit het onderzoek bestond uit 12.913 patiënten die in één van de vijf hartcentra in Denemarken waren opgenomen. Bij ontslag vulden zij een vragenlijst in met items die symptomen van depressie en angst beoordeelden. Scores onder de acht werden als normaal beschouwd, boven de acht wees op de aanwezigheid van een angststoornis of depressie. Het medicijngebruik van de deelnemers haalde het onderzoeksteam uit de landelijke registers.

Resultaten
Binnen het eerste jaar na ontslag uit het ziekenhuis overleden 362 patiënten. Het sterftecijfer onder gebruikers van de psychotrope medicijnen was met 6 procent hoger in vergelijking met de 2 procent die de medicatie niet gebruikte. De onderzoekers associeerden de inname van deze medicatie zes maanden voorafgaand aan de opname in de hartcentra met een 1,90 hogere kans op overlijden binnen een jaar na ontslag uit de centra. Patiënten met angst associeerden zij met een 1,81 hogere kans.

De kans verkleinde wanneer werd gekeken naar het gebruik van psychofarmaca in combinatie met angst tot 1,73 bij gebruikers van de medicatie en tot 1,67 bij de patiënten met angst. Volgens onderzoeker Dr. Cromhout kan dit suggereren dat het verband tussen de psychotrope medicatie en sterfte kan worden beïnvloed door de aanwezigheid van angst.

Voorzichtigheid in het trekken van conclusies is gewenst. De onderzoekers concluderen namelijk dat  het gebruik van psychotrope medicatie de hogere sterfte onder hartpatiënten met angstsymptomen gedeeltelijk kan verklaren. Het hogere cijfer onder hartpatiënten met angstsymptomen zou, volgens het onderzoeksteam, echter ook te wijten kunnen zijn aan een onderliggende psychiatrische aandoening.

 

Bron: Eurjcn, 2021: zvab111

 

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...