Propolis tegen menstruatiepijn

Pijn en krampen in de onderbuik tijdens de menstruatie kunnen je belemmeren in het dagelijkse leven. Ontspannen en rust nemen kan helpen, maar is niet altijd mogelijk. Het gebruik van propolis kan uitkomst bieden.

Menstruatiepijn is een veelvoorkomend probleem bij (jonge) vrouwen. Het advies om te ontspannen en rust te nemen tijdens de menstruatie is echter in een druk leven niet altijd uitvoerbaar. Bij erge menstruatiepijn die je belemmert in je dagelijkse bezigheden kan een pijnstiller worden gebruikt. Omdat de pijn veroorzaakt wordt door een overmatige productie van een ontstekingsstof (prostaglandines), wordt een ontstekingsremmer geadviseerd zoals de NSAID naproxen of diclofenac. Deze middelen kunnen echter bijwerkingen veroorzaken, waaronder problemen in de maag en darmen. Onderzoek laat zien dat propolis mogelijk een goed alternatief is voor het gebruik van een NSAID.

Propolis werkt ontstekingsremmend

Propolis is een product gemaakt door bijen. Het bevat hoofdzakelijk harsen en bijenwas en daarnaast ook etherische oliën, pollen, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Het bijenproduct wordt traditioneel ingezet bij allerlei aandoeningen waarbij ontstekingen een rol spelen en bij infecties om bacteriën en virussen te voorkomen. Vanwege het ontstekingsremmende effect hebben wetenschappers nu gekeken of propolis gebruikt kan worden tegen menstruatiepijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Iran. Vrouwen tussen de 19 en 23 jaar die last hadden van menstruatiepijn, gebruikten gedurende twee menstruatiecycli een capsule met 500 mg propolis of een nepmiddel. Het middel werd gebruikt vanaf twee dagen vóór de start van de menstruatie tot en met de derde dag van de menstruatie. Al na de eerste cyclus was de pijn bij de vrouwen die propolis gebruikten significant lager, dan bij de vrouwen die het nepmiddel kregen. Ook na twee cycli bleef dit effect aanhouden. De vrouwen hadden gedurende de studie geen last van bijwerkingen. De onderzoekers concluderen dan ook dat propolis een goed alternatief kan zijn voor een NSAID bij menstruatiepijn.

Bron: Obstet Gynecol Sci. 2019 Sep; 62(5): 352–356

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws