11-06-2019

Problemen bij zwangerschap met overgewicht groter

De risico’s op een keizersnede, zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk en vroeggeboorte nemen bij overgewicht flink toe. Vooral vrouwen die kampen met overgewicht vóór de zwangerschap hebben meer kans op complicaties dan vrouwen met een normaal gewicht.

Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in wetenschapstijdschrift JAMA. Voor het onderzoek werden 25 studies uit Europa en Noord-Amerika geanalyseerd. Bijna 197.000 vrouwen namen deel tussen 1989 en 2015. De voornaamste uitkomst is, dat vooral het hoge aanvangsgewicht van invloed is.

Risico overgewicht

In de metastudie keken assistent professor Romy Gaillard en promovendus Ellis Voerman van Erasmus MC naar het risico op complicaties in verschillende gewichtscategorieën. Zwangerschapscomplicaties voor moeder en kind traden op bij 34 procent van de vrouwen met een normaal gewicht.

Met ernstige obesitas was dit ruim 60 procent. Van de vrouwen met zeer ernstige obesitas, bij aanvang van de zwangerschap én een flinke gewichtstoename, had 94 procent complicaties. Complicaties kunnen echter ook gevolgen voor het kind hebben, benadrukt Voerman. Zoals een te laag of hoog geboortegewicht of een vergrote kans op diabetes.

Gezonde gewichtstoename

Uit de analyse bleek tevens dat te hoge gewichtstoename tijdens de zwangerschap minder kwaad kan dan aanvankelijk werd gedacht. Zo’n 10 tot 20 procent van die groep kreeg zwangerschapscomplicaties.

Gemiddeld komen vrouwen in negen maanden veertien kilo aan. De optimale gewichtstoename, afhankelijk van de BMI (Body Mass Index), is:
BMI <18,5: 14-16 kg
BMI 18,5-25: 10-18 kg
BMI 25-30: 2-16 kg
BMI 30-35: 2-6 kg
BMI 35-40: 0-4 kg
BMI >40: 0-6 kg

Bron: JAMA. 2019;321(17):1702-1715.

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws