09-07-2020

Probiotica, supplement of voeding?

Lactobacillen spelen een belangrijke rol in onze darmgezondheid. Ze helpen niet alleen bij de vertering, maar zorgen er mede voor dat onze afweer goed werkt en ongunstige bacteriën minder kans krijgen om te groeien. Hebben we voor de werkzaamheid een supplement voor nodig, of werkt voeding net zo goed?

Lactobacillen zijn essentieel voor de productie van gefermenteerde voeding, zoals yoghurt en kaas. Daarnaast bevatten veel probioticasupplementen een of meerdere stammen lactobacillen, vanwege de positieve gezondheidseffecten. Hoeveel lactobacillen je in je darmen hebt, is afhankelijk van je leeftijd, voeding en leefstijl. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid lactobacillen af, waardoor de omgeving in de darm gunstiger wordt voor slechte bacteriën. Het op peil houden van het aantal lactobacillen speelt mogelijk een rol bij het gezonder oud worden.

Voeding versus pil

Wetenschappers hebben aangetoond dat de belangrijkste bron van lactobacillen onze voeding is. Zodra we minder rauwe groente en gefermenteerde producten eten, gaat het aantal lactobacillen snel achteruit. Mensen die eten zoals jagers en verzamelaars vroeger deden, hebben een veel grotere diversiteit aan lactobacillen in hun darmen. Westerse populaties eten langzaamaan echter steeds minder rauwe voedingsmiddelen en dus probiotica. Microbioloog Remco Kort deed daarom vorig jaar al een oproep om hierin verandering te brengen. Hij stelde voor om de Schijf van Vijf uit te bereiden naar een Schijf van Zes waarin ruimte wordt gemaakt voor levende bacteriën uit zuivel, vlees, vis, groente, fruit en granen. We zouden 10 miljard probiotische bacteriën uit voeding per dag moeten eten.

Hoe passen probioticasupplementen in dit plaatje? Voor een gezonde hoeveelheid lactobacillen in de darmen is voeding onontbeerlijk. Uitsluitend gebruik van een supplement is niet voldoende. Bij gezondheidsklachten kan een supplement met specifieke lactobacillen helpen. En omdat je zeker weet welke bacteriën er in een supplement zitten, heeft dat in deze gevallen mogelijk de voorkeur. Gezonde mensen kunnen echter prima af met probiotica uit voeding. Wellicht kun je zelf eens groenten fermenteren om je eigen probiotica te maken?

Bron: Nat Commun. 2020; 11: 2610

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws