30-09-2018

Probiotica schadelijk?

Vorige maand is er een studie gepubliceerd die nogal wat stof heeft doen opwaaien in probiotica-land. Terecht of niet?

Israëlische onderzoekers concluderen dat probiotica op zijn best niet werken en in het slechtste geval zelfs schadelijk kunnen zijn. U begrijpt misschien dat sommige mensen hier de wenkbrauwen bij ophaalde. Probiotica zijn toch immers veilig in gebruik?

De wetenschappers denken daar anders over. Voor het onderzoek bekeken ze de darmflora van 15 mensen die enige tijd een probiotica-product gebruikten met 11 verschillende bacteriën. Ze zagen dat bij een gedeelte van de gebruikers de bacteriën helemaal niet de darm koloniseerden. Dat wil zeggen, ze waren niet in staat om te groeien op de darmwand. Daarnaast zagen ze dat bij een kleine groep mensen de probiotica gedurende het gebruik zelfs de eigen darmflora verstoorde. Dit laatste is natuurlijk niet de bedoeling van het gebruik.

Wel of niet schadelijk?

Voorop staat dat de studie goed is opgezet en dat de resultaten niet zomaar aan de kant moeten worden geschoven. Het is wel goed om naar het brede plaatje te kijken.

Probiotica zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Dit komt juist doordat er niet één probioticum is dat bij iedereen werkt. In het onderzoek is een zeer kleine groep mensen onderzocht die slechts één product hebben gebruikt. Dan ligt het in de lijn der verwachting dat er mensen niet op zullen reageren.

Verder is het al lang bekend dat probiotica zich niet definitief vestigen in de darm. Gelukkig maar. Ze hebben gedurende het gebruik hun effecten, maar daarna zal de darmflora het weer zelf moeten doen.

Als laatste de schadelijke effecten. Ook hier is al langer bekend dat probiotica kuurproducten zijn en dat ze niet langdurig gebruikt zouden moeten worden. Kortdurend, bij gebruik van het juiste probioticum, kunnen ze echter wel degelijk zorgen voor gezondheidswinst. De studie geeft zeker stof tot nadenken.

Bron: Cell. 2018 Sep 6;174(6):1388-1405.e21.

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....