Probiotica kunnen helpen bij depressie

Probiotica staan bekend als de ‘goede bacteriën’. Vaak wordt gezegd dat inname positief is voor je gezondheid. Volgens een nieuwe studie met 47 vrijwilligers die gebukt gaan onder depressieve episodes kunnen probiotica ook hierop een gunstig effect hebben.

Deelnemers aan het onderzoek die probiotische supplementen naast antidepressiva namen, vertoonden in de loop van een periode van 31 dagen meer verbetering in hun depressieve symptomen dan degenen die een placebo namen.

De onderzoekers merkten ook veranderingen in de darmflora van de deelnemers: de probiotica veroorzaakten een toename van melkzuurproducerende bacteriën. Een follow-up na vier weken toonde echter aan dat de niveaus van deze bacteriën in die tijd weer afnamen.

Het onderzoek borduurde voort op iets wat wetenschappers al weten: de darm en de samenstelling van darmbacteriën kunnen een belangrijke rol spelen in onze geestelijke gezondheid. Het team keek ook naar een verband, dat overigens al eerder is onderzocht, tussen depressie en hoe we de emoties verwerken die we bij andere mensen opmerken.

Bepaalde hersengebieden van depressieve mensen gaan anders om met deze verwerking. Dit wordt vaak gemeten aan de hand van reacties op gelaatsuitdrukkingen. In deze studie werd dezelfde aanpak gehanteerd; met behulp van fMRI-scans werd gekeken hoe deelnemers reageerden op neutrale of angstige gezichten. Ook hierop bleken de probiotica invloed te hebben: bij degenen die ‘goede’ bacteriën gebruikten, bleven de hersenprocessen die gewoonlijk tot een negatieve reactie leidden gematigd.

Hoewel wetenschappers niet helemaal begrijpen waarom dit gebeurt, suggereert deze kleine steekproef dat probiotica op zijn minst enig potentieel hebben als het gaat om de behandeling van depressiviteit. Het onderzoeksteam benadrukt dat de probiotica niet zouden werken als een behandeling op zichzelf, zonder de antidepressiva. Ook is de langetermijnrespons niet bekend. Wel is duidelijk dat probiotica in de zoektocht naar meer op maat gemaakte en effectieve behandelingen bij depressie een belangrijke functie kunnen hebben.

Het onderzoek is gepubliceerd in Translational Psychiatry.

Bron: nature.com

 

Uit dezelfde categorie

Meditatie vermindert pijnbeleving

Uit een nieuwe studie blijkt dat het beoefenen van mindfulness pijn met maar liefst 32 procent kan verminderen. En zelfs mensen die nog nooit eerder hebben gemediteerd, kunnen baat hebben bij deze techniek. De sleutel is om je niet te vereenzelvigen met de pijn, maar...

Het laatste nieuws

Meditatie vermindert pijnbeleving

Uit een nieuwe studie blijkt dat het beoefenen van mindfulness pijn met maar liefst 32 procent kan verminderen. En zelfs mensen die nog nooit eerder hebben gemediteerd, kunnen baat hebben bij deze techniek. De sleutel is om je niet te vereenzelvigen met de pijn, maar...

Insecten als voedingsbron

Afgelopen weekend lazen wij de nieuwsbrief “Insecten in ons eten?” van Juglen Zwaan (www.aHealthylife.nl). Zwaan schreef hier dat de Europese Commissie onlangs toestemming gegeven heeft voor het verwerken van insecten in ons voedsel. Het grootste gedeelte van de...