18-08-2008

Probeer eens tea tree-shampoo tegen roos

Uit onderzoek lijkt naar voren te komen dat mensen met roos hun hoofdhuid aanzienlijk gezonder kunnen maken door eens per dag het haar te wassen met een shampoo waar theeboomolie (tea tree oil) in zit.
In het betreffende onderzoek werden 126 mensen met roos willekeurig ingedeeld in twee groepen: de ene groep zou een maand lang dagelijks het haar wassen met een shampoo met 5 procent tea tree oil (Melaleuca alternifolia), de andere groep met dezelfde shampoo maar zonder tea tree oil. Aan het begin van de behandeling werd de aangedane hoofdhuid en de ernst van de roos beoordeeld. Na twee en vier weken onderzoek werd die beoordeling herhaald.
Na beide tijdsintervallen vielen de twee beoordelingen respectievelijk 28 en 23 procent minder ernstig uit bij de tea tree oil-behandeling, tegenover 13 en 3 procent bij de ‘controleshampoo’. Bovendien meldden de deelnemers aan het onderzoek die de theeboomolie gebruikt hadden, ten opzichte van de contgrolegroep een significante vermindering van jeuk (23 versus 12 procent) en vette hoofdhuid (26 versus 8 procent).6
Van tea tree oil was al bekend dat het werkzaam is tegen schimmels (vooral bij zwemmerseczeem), wat de voordelen die bij dit onderzoek werden gevonden kan verklaren. Er zijn experts die geloven dat de schimmel Pityrosporum ovale verantwoordelijk is voor sommige vormen van roos. In elk geval is het zo dat bij sommige, zij het niet alle, onderzoeken naar roos blijkt dat het ook goed reageert op andere antischimmelmiddelen zoals seleen(di)sulfide (Selsun), ketoconazol (o.a. Nizoral) en terbinafine (Lamisil). Er was echter maar één proefpersoon bij dit onderzoek bij wie de roos volledig verdween. Het is niet bekend of de oplossing geconcentreerder moet zijn of anders van samenstelling.
6 J Am Acad Dermatol, 2002; 47: 852-5
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.