19-07-2021

Positieve mensen leven acht jaar langer

Mensen met een positieve kijk op ouder worden leven gemiddeld bijna acht jaar langer dan mensen met een negatieve instelling.

De sleutelleeftijd lijkt te liggen rond de 50 jaar; als je rond die tijd een positief beeld hebt van ouder worden, ga je waarschijnlijk een lange en gezonde ouderdom tegemoet.
Ofwel, zoals onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Oregon het stellen: dan heb je veel meer kans om die gezonde, betrokken oudere te worden die je in je verbeelding al voor je zag. ‘Onze gedachten over wie we op oudere leeftijd zullen zijn, voorspellen heel precies hoe we inderdaad zullen zijn’, zegt een van de onderzoekers, Shelbie Turner.

Ze legden een groep een reeks positieve en negatieve uitingen voor over oud worden en vroegen de deelnemers in hoeverre ze het eens of oneens waren met de uitspraken.
Deze opvattingen zijn niet ongevaarlijk. Zelfs ogenschijnlijk onschadelijke opmerkingen, zoals ‘ik heb een seniorenmomentje’ wanneer je iets vergeten bent, kunnen echte schade aanrichten.

‘Mensen moeten zich realiseren dat sommige van de negatieve gezondheidsgevolgen op oudere leeftijd mogelijk geen biologische oorzaak hebben. Lichaam en geest zijn met elkaar verweven,’ zegt Karen Hooker, een andere onderzoeker.

Bron: Int J Aging Hum Dev, 2020; 91415020981883

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws