19-07-2021

Positieve mensen leven acht jaar langer

Mensen met een positieve kijk op ouder worden leven gemiddeld bijna acht jaar langer dan mensen met een negatieve instelling.

De sleutelleeftijd lijkt te liggen rond de 50 jaar; als je rond die tijd een positief beeld hebt van ouder worden, ga je waarschijnlijk een lange en gezonde ouderdom tegemoet.
Ofwel, zoals onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Oregon het stellen: dan heb je veel meer kans om die gezonde, betrokken oudere te worden die je in je verbeelding al voor je zag. ‘Onze gedachten over wie we op oudere leeftijd zullen zijn, voorspellen heel precies hoe we inderdaad zullen zijn’, zegt een van de onderzoekers, Shelbie Turner.

Ze legden een groep een reeks positieve en negatieve uitingen voor over oud worden en vroegen de deelnemers in hoeverre ze het eens of oneens waren met de uitspraken.
Deze opvattingen zijn niet ongevaarlijk. Zelfs ogenschijnlijk onschadelijke opmerkingen, zoals ‘ik heb een seniorenmomentje’ wanneer je iets vergeten bent, kunnen echte schade aanrichten.

‘Mensen moeten zich realiseren dat sommige van de negatieve gezondheidsgevolgen op oudere leeftijd mogelijk geen biologische oorzaak hebben. Lichaam en geest zijn met elkaar verweven,’ zegt Karen Hooker, een andere onderzoeker.

Bron: Int J Aging Hum Dev, 2020; 91415020981883

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...