04-10-2021

Popeye had gelijk: eet je groenten om de spieren sterk te houden

Zoals Popeye al zei: eet je spinazie als je sterk wil blijven. Elke dag groene bladgroenten eten is goed voor je spieren en verkleint de kans op vallen naarmate je ouder wordt.

Het zijn de nitraten in groenten zoals spinazie, sla en boerenkool die al het goede werk doen; het eten van het equivalent van slechts 30 gram spinazie is al voldoende om de spierkracht en -functie op peil te houden.

Als je 12 jaar lang elke dag je groenten eet, zal de kracht van de onderste ledematen met gemiddeld 11 procent toenemen, en je loopsnelheid zal 4 procent hoger zijn, zeggen onderzoekers van de Edith Cowan Universiteit in West-Australië, die de gezondheid van 3.759 mensen volgden.

Deze voordelen werden onafhankelijk van lichaamsbeweging bereikt; gewoon elke dag je groente eten zou voldoende kunnen zijn, hoewel het ideale scenario zou zijn om het dieet te combineren met spierversterkende oefeningen, waaronder krachttraining.

Het dieet wordt nog belangrijker naarmate we ouder worden. Als je sterke benen hebt, zal dat het risico op vallen en breuken helpen verminderen, en je algehele gezondheid en welzijn zal ook verbeteren. Het is vooral goed voor het hart.

Maar de boodschap overbrengen is een moeizame strijd. Net als in de rest van de wereld eet minder dan één op de tien Australiërs hun vijf tot zes dagelijkse porties groenten.

Bron: J Nutr, 2021 Mar 24; nxaa415

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws