11-09-2020

Placebo kent mogelijk voordelen

In klinische studies gebruiken onderzoekers vaak een controlegroep met deelnemers die zij niet informeren dat ze placebo’s hebben gekregen die geen actieve ingrediënten bevatten. Een recente Amerikaanse studie laat nu zien dat placebo’s voordelen kunnen bieden, ook al weten patiënten dat ze een placebo innemen.

Misleiding

Placebo’s lijken soms voordelen op te leveren, waardoor ze een veilige, goedkope manier zouden kunnen zijn om patiënten te helpen. Volgens de onderzoekers stuit je dan echter op een ethisch vraagstuk: wil een placebo’s effectief zijn, moet een patiënt geloven dat hij een actieve behandeling krijgt. Misleiding dus.

De onderzoekers hebben daarom het potentieel van placebo’s zonder misleiding onderzocht door de fysiologisch effecten in de hersenen te meten.

Experimenten

De onderzoekers voerden twee experimenten uit waarbij deelnemers veertig emotioneel geladen beelden te zien kregen.

De deelnemers van een cohort kregen uitleg over het placebo-effect. De onderzoekers instrueerden hen vervolgens om via een neusspray een zoutoplossing in te ademen en lieten hen weten dat dit een placebo was. Ze vertelden ook dat deze stof de emotionele impact van de beelden die ze op het punt stonden te bekijken, kon verminderen.

De deelnemers van de controlegroep werden over het placebo-effect geïnformeerd. Zij kregen te horen dat de neusspray was bedoeld om de nauwkeurigheid van metingen te verbeteren.

Uitkomsten

In het eerste experiment rapporteerden de deelnemers een vermindering van de stressvolle impact van de beelden, zoals de onderzoekers ook verwachtten.

In het tweede experiment gebruikten zij EEG-metingen om veranderingen in stress-gerelateerde neurale activiteit te beoordelen op het moment dat de deelnemers de beelden bekeken. De onderzoekers zagen een geleidelijke vermindering van deze neurale activiteit in het tijdvenster waarin de hersenen een emotionele reactie op een beeld ontwikkelden. Dit suggereert dat de placebo de deelnemers fysiologisch kalmeert, ook wanneer zij niet worden misleid.

De onderzoekers willen nu zonder misleiding het gebruik placebo’s verkennen voor het verminderen van Covid-19-gerelateerde stress.

Bron: www.nature.com

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws