09-11-2023

Placebobehandeling verandert pijnwaarneming in hersenen

Een placebo heeft invloed op hersengebieden die betrokken zijn bij de emotionele aspecten van pijn.1 Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Dartmouth College in New Hampshire, in de Verenigde Staten. Het kan verklaren waarom placebo’s pijnverlichting kunnen bieden, ondanks de afwezigheid van een werkzame stof.

De onderzoekers wilden achterhalen welke hersensystemen invloed hebben op de pijnbeleving voor en na toediening van een placebo. Hiervoor werden de vingers van 392 proefpersonen blootgesteld aan een matig hete elektrode, terwijl er een MRI-scan van hun hersenen werd gemaakt. De deelnemers beoordeelden de pijnintensiteit en de mate van ongemak. Vervolgens werden twee crèmes op verschillende vingers aangebracht: de ene met het etiket ‘Prodicaine, een effectief pijnstillend medicijn’ en de andere genaamd ‘controlecrème zonder werking’. In werkelijkheid bevatte geen van beide crèmes een werkzame stof. Daarna werden de deelnemers opnieuw blootgesteld aan de hete elektrode en ook aan mechanische pijn (drukpijn), terwijl er een hersenscan werd gemaakt.

Minder pijn

Aan de met Prodicaine ingesmeerde vingers zeiden de deelnemers minder pijn te voelen. Dat gold voor zowel de hittepijn als de nieuw toegevoegde drukpijn. Eerdere studies suggereerden dat het placebo-effect vaak niet overdraagbaar is tussen verschillende soorten pijn, maar deze resultaten geven aan dat het hier wel het geval was. Daarmee heeft deze studie meer informatie opgeleverd over de overdracht van het effect tussen verschillende vormen van pijn, aldus de onderzoekers. De placebo bleek effect te hebben op hersengebieden die betrokken zijn bij motivatie, waarde en emotieregulatie, maar niet op het hersensysteem dat betrokken is bij fysieke pijnwaarneming (de NPS; neurological pain signature).

Volgens de onderzoekers wijst deze uitkomst op het belang van verder onderzoek naar toekomstige, nieuwe pijnbehandelingen gebaseerd op verwachtingen en geloof.

Bron:
1 https://doi.org/10.1101/2023.09.21.558825

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Het laatste nieuws