Wetenschappers van de universiteit van Sydney hebben het placebo-effect van cafeïnevrije koffie onderzocht. [1] Volgens de wetenschappers verdwijnen ontwenningsverschijnselen onder koffieverslaafden door de vervanging van koffie met de decafévariant.
Ongeveer negentig procent van alle volwassenen drinkt elke dag koffie. Cafeïne is daardoor strikt genomen de meest gebruikte drug ter wereld. De consumptie van cafeïne in lage tot matige doses levert geen gevaar op voor de volksgezondheid en heeft geen ontwrichtende effecten op de samenleving. Toch blijkt dat stoppen met koffiedrinken kan zorgen voor ontwenningsverschijnselen. Acute ontwenningsverschijnselen kunnen zorgen voor hoofdpijn en vermoeidheid. De symptomen van latere ontwenningsverschijnselen komen overeen met de ontwenningsverschijnselen van elke andere drug: irritatie, slapeloosheid angst en depressie.
Maar volgens de wetenschappers zijn de meeste mensen nooit serieus gestopt met het drinken van koffie, en hebben ze dus nooit ontwenningsverschijnselen ervaren. Daarom voerden de wetenschappers een experiment uit met 61 zware koffiedrinkers. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld en mochten 24 uur geen cafeïne houdende dranken drinken. Vervolgens kreeg de eerste groep cafeïnevrije koffie te drinken, waarvan ze op de hoogte werden gesteld. De tweede groep kreeg cafeïnevrije koffie zonder dat ze hiervan op de hoogte waren, terwijl de derde groep (de controlegroep) water kreeg.
De resultaten toonden dat de ontwenningsverschijnselen bij de controlegroep niet afnamen. Bij de groep die wist dat ze cafeïnevrije koffie kregen, namen de ontwenningsverschijnselen wel af. Bij de groep die cafeïnevrije koffiedronken zonder dit te weten, namen de ontwenningsverschijnselen het meeste af. In de toekomst willen de wetenschappers het placebo-effect onderzoeken bij verslavingen die moeilijk te overwinnen zijn.
Bron: