31-07-2008

Pijnstillers: waarom medicijnen als acupunctuur gewoon werkt?

Als al die NSAID’s nou maagbloedingen geven en de varianten (COX-2) die dat niet doen leiden tot hartproblemen, is er dan nog hoop? Kom maar voor het voetlicht, acupunctuur! Deze methode voor pijnstilling wordt in de traditionele Chinese geneeskunst al zo’n duizend jaar gebruikt.
In december vorig jaar gaf de westerse geneeskunde eindelijk toe dat acupunctuur werkt. Bij twee afzonderlijke trials concludeerden de onderzoekers dat acupunctuur een effectieve pijnbestrijder was voor mensen met nekpijn en een effectieve behandeling tegen osteoartritis.
Bij het eerste trial werd acupunctuur vergeleken met elektrostimulatie van de acupunctuurpunten bij een groep van 135 patiënten met nekpijn. In de acupunctuurgroep werd een ‘statistisch significante’ afname gemeld van de nekpijn1. ‘Op de lange termijn moeten we achter het werkingsmechanisme zien te komen van zo’n veilige methode die zo effectief is,’ aldus dr. George Lewith van de universiteit van Southampton. Tevens is vastgesteld dat acupunctuur een effectieve behandeling vormt voor osteoartritis. Een groep van 570 patiënten met osteoartritis van de knie werd behandeld met ofwel 26 acupunctuurbehandelingen, ofwel een ‘placebo’-behandeling in de vorm van acupunctuur zonder dat de naalden werden ingebracht, ofwel voorlichting over een gezondere levensstijl. Aan het eind van de trial hadden de proefpersonen uit de acupunctuurgroep minder pijn en waren ze mobieler geworden dan de personen uit de twee andere groepen2. ‘Deze uitkomst is in feite vergelijkbaar met de resultaten van onderzoeken die we al sinds elf jaar doen,’ was het commentaar van de hoofdonderzoeker dr. Brian Bergin, directeur van het Center for Integrative Medicine van de universiteit van Maryland.
Ondertussen kelderden de aandelen van Pfizer, ‘s werelds grootste farmaceutische bedrijf, nadat het nieuws over problemen met hun COX-2-selectieve middel Celebrex eindelijk tot de financiële wereld was doorgedrongen.
1Ann Int Med, 2004; 141: 911-919
2Ann Int Med, 2004; 141:901-910
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.