15-02-2022

Peulvruchten bevorderen groei van MS-bestrijdende bacteriën

Het eten van meer plantaardig voedsel, waaronder kikkererwten, linzen en erwten, verlaagt het risico op multiple sclerose (MS).

De peulvruchtenfamilie is rijk aan isoflavonen, verbindingen die bijdragen aan bevordering van de groei van darmbacteriën die lijken te beschermen tegen de ziekte.

Mensen met MS hebben een laag gehalte aan isoflavonen-afbrekende bacteriën, en er is een groeiend vermoeden dat een ongezond darmmicrobioom een aanleiding is voor de ziekte.

De bacteriën kunnen zeker beschermen tegen MS, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Iowa. De aandoening kan mogelijk zelfs worden behandeld met isoflavonen-bevattende voeding, samen met de darmbacteriën die ze kunnen verwerken. Het onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen.

De onderzoekers bestudeerden de impact op laboratoriummuizen; proeven met mensen moeten nog komen. Ze ontdekten dat de bacteriën ontstekingen remmen en dat het isoflavonenrijke dieet de muizen beschermde. Maar na verwijdering van de bacteriën uit de ingewanden van de muizen bood het isoflavonendieet op zichzelf geen enkele bescherming.

Eerdere menselijke proeven aan de universiteit wezen uit dat MS-patiënten de bacteriën missen die op isoflavonen inwerken, dus het is te hopen dat het eten van meer peulvruchten, waaronder linzen, kikkererwten, erwten en bonen, de bacteriën weer tot leven kan brengen.

MS is een auto-immuunziekte van de hersenen en het ruggenmerg, waarbij de beschermende laag rond zenuwvezels wordt aangetast. Spierzwakte, onbalans en visie- en cognitieve problemen komen vaak voor.

Bron: Sci Adv, 2021; 7: eabd4595

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.