Importgroenten en -fruit van buiten de EU bevatten regelmatig resten van allerlei giffen die in Europa zijn verboden omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Binnen de EU zijn grenzen gesteld aan hoeveel resten van pesticiden op voedsel mogen zitten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voert hierop controles uit. Uit een analyse van de meest recente inspectieresultaten over 2015 en 2016 blijkt dat de hier verboden pesticiden zijn gevonden op bijvoorbeeld aardbeien uit Egypte, boontjes uit Kenia en tomaten uit Marokko, en op de meer exotische producten als ramboetans uit Thailand en lychees uit China.
Risico’s voor gezondheid
Boeren mogen deze landbouwgiffen in de EU niet gebruiken omdat aangetoond is dat de stoffen bij consumptie bijvoorbeeld kanker kunnen veroorzaken of de hormoonhuishouding verstoren. Ook kunnen de pesticiden een verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben. Daarom is binnen de Europese wetgeving een wettelijke residunorm vastgelegd. De Europese wet kan echter het gebruik van gifstoffen in andere delen van de wereld niet verbieden. Bovendien is het beter om sommige stoffen sowieso helemaal niet binnen te krijgen, los van de maximale residulimieten.
Eisen supermarkten
Sommige supermarkten beschermen de consument door aanvullende voorwaarden te stellen aan het bestrijdingsmiddelengebruik door hun leveranciers. Zo hanteren Plus en de Jumbo een verbod op een aantal schadelijke bestrijdingsmiddelen. Ook de ALDI, Lidl en leden van de Superunie stellen eisen aan de maximale opvulling van wettelijke residulimiet. Albert Heijn wil daarnaast dat zijn Nederlandse telers uiterlijk in 2019 stoppen met het gebruik van de 27 meest bestrijdingsmiddelen. De extra voedselveiligheidseisen van supermarkten hebben bovendien als effect dat een meer gelijke concurrentiepositie voor de Nederlandse boer ontstaat die vaak al aan deze strengere eisen voldoet.
Bron: Foodwatch