Pesticiden belangrijke oorzaak van schildklierkanker

Pesticiden die op landbouwgrond worden gespoten, zijn een belangrijke oorzaak van schildklierkanker. Tien pesticiden, waaronder paraquat, oxyfluorfen en glyfosaat, beter bekend als Roundup, zijn hiervoor verantwoordelijk. Onderzoekers van de University of California Los Angeles hebben van 29 veelgebruikte pesticiden uitgezocht of ze de afgelopen decennia hebben geleid tot de exponentiële toename van gevallen van schildklierkanker in de VS. Van die pesticiden veroorzaakten er 19 DNA-schade in vitro en 10 schildklierkanker. Het aantal kankergevallen is het hoogst in Californië, de Amerikaanse staat die ook het meest intensief bebouwd is en die verantwoordelijk is voor 25 procent van al het pesticidegebruik in de VS. De afgelopen 30 jaar is het aantal gevallen van schildklierkanker in de VS jaarlijks met 3 procent gestegen. Het komt het meest voor bij mensen die gedurende ten minste 20 jaar zijn blootgesteld aan pesticiden, met name paraquat.

De onderzoekers analyseerden het niveau van blootstelling aan pesticiden bij een groep van 2.067 mensen met schildklierkanker en 1.003 gezonde controles. De deelnemers woonden al minstens vijf jaar in Californië. Volgens de onderzoekers is hun studie een van de eerste die schildklierkanker koppelt aan pesticiden. Eerder werd aangenomen dat de toename van het aantal gevallen een weerspiegeling was van verbeterde screening, terwijl het volgens andere studies te wijten was aan de leefstijl of genetische invloeden.

Mensen die in de leer-, hout- en papierindustrie werken hebben ook een grotere kans op schildklierkanker. Dit geldt ook voor mensen die zijn blootgesteld aan oplosmiddelen en vlamvertragers.

Bronnen:

1 J Clin Endocrinol Metab, 2022; 107(9): e3574-82

Dit artikel komt uit What Doctors Don’t Tell You, 2022, november

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws